Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa na Balkáne snažil získať politickú a materiálnu podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a albánsky premiér Edi Rama odchádzajú po tlačovej konferencii po summite lídrov krajín západného Balkánu v Tirane v stredu 28. februára 2024. Foto: TASR/AP

Zelenskyj počas prejavu na úvod summitu v Tirane poďakoval balkánskym krajinám za doterajšiu podporu, zdôraznil však, že ukrajinská armáda naďalej trpí nedostatkom munície.

Tirana 28. februára (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu naliehal na balkánskych lídrov, aby Ukrajine poskytli väčšiu podporu, pretože nedostatok munície na fronte má negatívny vplyv na jej armádu vo vojne proti útočiacemu Rusku. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Zelenskyj počas prejavu na úvod summitu v Tirane poďakoval balkánskym krajinám za doterajšiu podporu, zdôraznil však, že ukrajinská armáda naďalej trpí nedostatkom munície.

Ukrajinský prezident Balkán navštívil po prvýkrát od začiatku ruskej vojenskej agresie vo februári 2022. Na summite je albánsky premiér Edi Rama, srbský prezident Aleksandar Vučić, chorvátsky premiér Andrej Plenković a kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová.

Zelenskyj v stredu po stretnutí s albánskym premiérom vyhlásil, že obe krajiny zvažujú prehĺbenie spolupráce v oblasti bezpečnosti.

"Albánsko od prvých dní invázie podporovalo Ukrajinu v boji za slobodu a územnú celistvosť," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X. "Dnes sme diskutovali o obranných potrebách Ukrajiny a potenciálnej spoločnej produkcii zbraní," dodal.

Pomoc Ukrajine ocenil tento mesiac počas návštevy Albánska aj minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken.

Zelenskyj sa počas nedávnych zahraničných ciest snažil získať ďalšiu pomoc a opakovane vyhlásil, že víťazstvo Ukrajiny záleží od pomoci Západu.

Pred príchodom do Albánska Zelenskyj navštívil aj Saudskú Arábiu, kde sa usiloval propagovať svoj mierový plán a zabezpečiť výmeny vojnových zajatcov. Saudská Arábia udržiava vzťahy s Ruskom aj Ukrajinou a v minulosti už plnila úlohu prostredníka medzi obomi bojujúcimi stranami. V septembri 2022 sprostredkovala prepustenie viac než 200 ukrajinských zajatcov.