Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Vojaci na východe sú v ťažkej situácii, na juhu útočia

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vlani v októbri dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil akékoľvek šance na ukrajinské rozhovory s Putinom za "nemožné".

Kyjev 22. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu informoval, že ukrajinskí vojaci musia zvládať "ťažké" obranné operácie v oblastiach východného frontu, kde už nastala krutá zima. TASR správu prevzala z portálu britského denníka The Guardian.

Zelenskyj však v príspevku na sociálnej sieti Telegram dodal, že ukrajinské ozbrojené sily na juhu krajiny stále vedú útočné akcie.

"Kruté počasie, ťažká obrana na frontoch okolo Lymanu, Bachmutu, Donecka a Avdijivky. Útočné akcie na juhu," napísal Zelenskyj. Teplota v Bachmute dosahuje mínus 6 stupňov Celzia.

Ukrajinský prezident doplnil, že obilný koridor v Čiernom mori prináša dobré výsledky. "Posledné dni sú rekordom v objeme prepraveného tovaru," uviedol.

Ruský prezident Vladimir Putin medzitým vystúpil s prejavom na online stretnutí skupiny krajín G20. Vo svojom prvom príhovore od spustenia invázie na Ukrajinu na stretnutí G20 povedal, že Moskva je "pripravená na rozhovory" o ukončení "tragickej" vojny na Ukrajine, ale vinu za jej trvanie pripísal ukrajinskému zákonu zakazujúcemu takéto rozhovory. Dodal, že Rusko nikdy neodmietalo účasť na mierových rokovaniach s Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal vlani v októbri dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil akékoľvek šance na ukrajinské rozhovory s Putinom za "nemožné". Nechal však otvorené dvere na rokovania s Ruskom.