Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Železničnú dopravu vo Francúzsku ochromil štrajk rušňovodičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bezprostredným podnetom pre protestnú akciu rušňovodičov a prepravných kontrolórov bola stredajšia zrážka kamióna s osobným vlakom na železničnom priecestí vo východnej časti krajiny.

Paríž 18. októbra (TASR) - Divoký štrajk francúzskych železničiarov narušil v piatok železničnú dopravu vo Francúzsku. Štrajkujúci sa svojou akciou domáhajú zlepšenia bezpečnosti na železnici.

Bezprostredným podnetom pre protestnú akciu rušňovodičov a prepravných kontrolórov bola stredajšia zrážka kamióna s osobným vlakom na železničnom priecestí vo východnej časti krajiny, pri ktorej sa zranilo 11 ľudí.

Predstaviteľ odborov CGT Laurent Brun vo svojom tweete napísal, že táto nehoda bola "poslednou kvapkou" po sérii iných incidentov. Dodal, že rušňovodiči nechcú zomierať pri práci alebo mať na svedomí smrť cestujúcich.

Podľa zdrojov vlády vo Francúzsku premáva len štvrtina vlakov triedy TER. Železničná doprava v Paríži a jeho metropolitnej oblasti je tiež výrazne narušená.

Podľa štátnej železničnej spoločnosti SNCF sa dôsledky štrajku iniciovaného práve odbormi CGT najviac prejavujú v regiónoch Provence-Alpes-Côte d'Azur, Bretónsko, Okcitánsko a Grand-Est.

Vzhľadom na to, že ide o vopred neoznámený štrajk, SNCF nedokáže informovať cestujúcu verejnosť o grafikone vlakov na zvyšnú časť dňa. Dopoludnia sa však malo konať rokovanie zástupcov SNCF a CGT.

Táto protestná akcia prichádza v čase štrajkov a protestov proti plánom prezidenta Emmanuela Macrona prepracovať francúzsky systém vyplácania dôchodkov a urobiť zmeny aj v ďalších oblastiach.

Štátny tajomník ministerstva dopravy Jean-Baptiste Djebbari v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMC a televíznu spoločnosť BFM vyjadril poľutovanie nad "divokým štrajkom", ktorý je "mimo právneho rámca" a je podľa neho zneužitím nehody odbormi, aby takto upozornili na svoje politické postoje.