Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zostávajúci signatári iránskej jadrovej dohody sa stretnú vo Viedni

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v pondelok Irán, aby naďalej dodržiaval dohodu so svetovými mocnosťami, na základe ktorej má obmedzovať svoje jadrové aktivity.

Brusel 20. júna (TASR) - Zostávajúci signatári iránskej jadrovej dohody sa 28. júna zídu vo Viedni. Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína, Rusko a Irán chcú na "krízovej" schôdzke diskutovať o záchrane dohody po tom, čo od nej odstúpili Spojené štáty. Podľa agentúry AFP to oznámila vo štvrtok EÚ.

Agentúra AP uviedla, že EÚ bude predsedať tomuto stretnutiu, ktorého "zámerom je zabezpečiť pokračujúcu implementáciu" jadrovej dohody.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v pondelok Irán, aby naďalej dodržiaval dohodu so svetovými mocnosťami, na základe ktorej má obmedzovať svoje jadrové aktivity. Urobil tak po vyhlásení Teheránu, že jeho zásoby uránu čoskoro prekročia hranicu stanovenú touto dohodou.

Dohoda z roku 2015, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Iránska vláda ešte začiatkom mája vyhlásila, že sa ďalej necíti viazaná dohodnutými ohraničeniami, pokiaľ ide o zásoby obohateného uránu a ťažkej vody.

Americký prezident Donald Trump odstúpil od spomínanej dohody už v máji 2018 a následne obnovil sankcie voči Iránu vrátane embarga na dovoz ropy. Začiatkom mája 2019 Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, keď zrušili všetky dovtedy platné výnimky zo zákazu dovozu iránskej ropy.