Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Zosuvy pôdy si vyžiadali v Bangladéši najmenej 12 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Miestne úrady evakuujú z postihnutého regiónu desaťtisíce ľudí.

Dháka 12. júna (TASR) - Najmenej 12 ľudí zahynulo od pondelka v dôsledku silných dažďov, ktoré postihli oblasť na juhovýchode Bangladéša v blízkosti hraníc s Mjanmarskom. Medzi obeťami sú aj dvaja príslušníci moslimského etnika Rohingov, informovala v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie mjanmarskej vlády.

Miestne úrady evakuujú z postihnutého regiónu desaťtisíce ľudí.

K obetiam na životoch došlo pri zosuvoch pôdy a ďalších súvisiacich incidentoch v bangladéšskych okresoch Cox's Bazar a Rángámáti, ktoré oba hraničia s Mjanmarskom. Do týchto oblastí Bangladéša utiekli od vlaňajšieho augusta státisíce mjanmarských Rohingov.

O život prišiel dva a polročný rohinský chlapec, ktorý zahynul pri zosuve bahna. Ďalší muž z tohto moslimského etnika zomrel, keď na neho spadol strom.

Väčšina rohinských utečencov v bangladéšskej oblasti Cox's Bazar býva len v provizórnych prístreškoch vyrobených z bambusových tyčí a igelitových fólií. V dôsledku dažďov bolo poškodených či zničených okolo 1500 takýchto prístreškov.

Bangladéšska vláda sa preto v spolupráci s humanitárnymi organizáciami rozhodla presídliť z táborov v postihnutej oblasti približne 100.000 Rohingov. V ďalšej fáze by ich malo byť ešte viac. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) sa vo veľkom nebezpečenstve ocitlo okolo 200.000 ľudí.