Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zvrhnutý egyptský prezident Husní Mubarak údajne nie je vážne chorý

Husní Mubarak Foto: TASR/AP

Mubarakova rodina sa odvolala voči rozhodnutiu generálneho prokurátora, ktorý prikázal previezť Mubaraka nazad do väzenia.

Káhira 22. septembra (TASR) - Egyptský hlavný súdny lekár v rozhovore pre dnešné vydanie týždenníka Al-Ahrám povedal, že Husní Mubarak nemal nikdy porážku a nie je vážne chorý. Poprel tak predchádzajúce lekárske správy, podľa ktorých sa zdravotný stav bývalého prezidenta zhoršuje.

Osemdesiatštyriročného Mubaraka v júni odsúdili na doživotie za to, že nezastavil zabíjanie stoviek demonštrantov počas minuloročného povstania a o jeho zdravotnom stave kolujú už niekoľko mesiacov protichodné správy.

Keď bol pri moci, bol Mubarakov zdravotný stav považovaný takmer za štátne tajomstvo. Po jeho zvrhnutí pred približne 20 mesiacmi zverejnili Mubarakovi stúpenci podrobnosti o jeho údajne sa zhoršujúcom zdravotnom stave, podľa kritikov sa však iba pokúšajú získať preňho sympatie verejnosti, aby sa mohol na súde dožadovať milosti.

Po troch týždňoch vo väzení bol náhle prevezený do vojenskej nemocnice, podľa nepotvrdených správ sa mu zastavilo srdce. Štátna tlačová agentúra vtedy informovala, že Mubarak mal porážku.

Hlavný súdny lekár Ihsán Kamíl Gorgy povedal dnes denníku Al-Ahrám, že ho generálny prokurátor požiadal, aby s lekárskym tímom preveril Mubarakov zdravotný stav po jeho prevoze do vojenskej nemocnice. Gorgy povedal, že tím súdnych lekárov pod jeho vedením dvakrát skontroloval stav bývalého prezidenta, raz vo vojenskej nemocnici a druhý raz po jeho návrate do väznice Tura. Mubarak, podľa jeho slov, potrebuje iba lieky na problémy s krvným obehom, keďže má nízky tlak a keď rýchlo vstane, motá sa.

Hlavný súdny lekár odmietol aj správy Mubarakovho súkromného lekára, podľa ktorého bývalý prezident utrpel po návrate do väzenia sériu porážok. Lekárske správy ukázali, že Mubarak nemal nikdy porážku, povedal. Poprel aj správu Mubarakovho lekára, že starnúci exprezident utrpel pľúcnu embóliu, alebo blokádu pľúcnej tepny. Mubarak podľa jeho vyjadrenia nemá žiadne problémy s dýchaním a nepotrebuje respirátor. "Nepotrebuje ani prevoz do inej nemocnice," zdôraznil pre noviny.

Mubarakov právny zástupca vyjadrenie hlavného súdneho lekára odmietol a obvinil ho z klamania a zakrývania faktov o zdravotnom stave bývalého prezidenta. Faríd Díb povedal, že sa bude pre tieto medializované vyjadrenia sťažovať u generálneho prokurátora, pretože Gorgy zverejnil dôverné informácie o stave pacienta.

Mubarakova rodina a právnici sa odvolali voči rozhodnutiu generálneho prokurátora, ktorý prikázal previezť Mubaraka nazad do väzenia.