Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

A. Kalavská odmieta obvinenia SaS o prepojeniach na farmafirmy

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Foto: TASR/Jakub Kotian

Liberáli uviedli, že v okolí ministerky Kalavskej sú ľudia prepojení na farmafirmy. Tak oni, ako aj ministerka sú preto zrejme podľa SaS v konflikte záujmov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru-SD) odmieta obvinenia o prepojeniach s farmaceutickými firmami. Trvá na tom, že jej rozhodnutie nepodpísať revíziu úhrady liekov navrhnutú súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera bolo správne. Zdôrazňuje, že revíziu, ktorá sa nedotkne pacienta, podpísala. Opozičná SaS podľa ministerky vo svojich tvrdeniach zavádza.

"Áno, nepodpísala som revíziu, ktorú navrhla Dôvera. Ale ja som revíziu podpísala, tú, ktorá sa nedotkne pacienta," vyhlásila Kalavská, ktorá trvá na tom, že všetky jej rozhodnutia sú potvrdené odborníkmi a sú zákonné. Odmieta zaťahovanie svojej osoby do politického boja aj prepojenia na farmafirmy.

SaS hovorila napríklad o jej manželovi Erichovi Kalavskom, ktorý pracoval pre Pfizer. "Môj manžel, ako som nastúpila na ministerstvo zdravotníctva, okamžite rozviazal pracovný pomer vo firme Pfizer. Momentálne je nezamestnateľný vo farmaceutickom priemysle," uviedla. V reakcii na informácie o jej svokrovi dodala, že s ním nežije a nevie, prečo by mala za neho zodpovedať.

SaS upozorňovala aj na Petra Musila, riaditeľa Sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva, ktorý pracoval ako výkonný riaditeľ farmafirmy MSD. Ministerka sa ho zastala. "Som rada, že pán Musil pracuje na ministerstve zdravotníctva. Má na starosti sekciu liekovej politiky. Koho som tam mala zamestnať? Mickey Mousa alebo človeka, ktorý má odborné vedomosti a výbornú históriu? Vždy sa budem snažiť spoliehať na odbornosť ľudí," povedala Kalavská.

Liberáli uviedli, že v okolí ministerky Kalavskej sú ľudia prepojení na farmafirmy. Tak oni, ako aj ministerka sú preto zrejme podľa SaS v konflikte záujmov. SaS vyzvala premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby konal. Tiež opätovne kritizovala Kalavskú za nepodpísanie revízie úhrady liekov. Tvrdia, že ministerka sa stavia na stranu farmafiriem.