Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alergie sú štvrtým najčastejšie sa vyskytujúcim ochorením na svete

Ilustračné foto Foto: TASR

Extrémne silná forma alergickej reakcie človeka na určitý alergén, čiže anafylaktický šok, si vyžaduje okamžitú pomoc.

Bratislava 1. júla (TASR) – Alergie sú štvrtým najčastejšie sa vyskytujúcim ochorením na svete. Upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Extrémne silná forma alergickej reakcie človeka na určitý alergén, čiže anafylaktický šok, si vyžaduje okamžitú pomoc. "Na rozdiel od bežnej alergickej reakcie, ktorá postihne len určité miesto, anafylaktický šok postihuje celé telo," priblížila pre TASR imunoalergiologička z bratislavského Pneumo-Alergo Centra Adriana Kondrlíková.

V prípade, že sa človeku pomoc včas nedostane, môže sa to skončiť aj smrťou. Ide o náhly alergický šok sprevádzaný poruchami krvného obehu alebo dýchania, opuchom kože či zrýchleným srdcovým rytmom. Šok podľa lekárky najčastejšie nastáva po požití liekov, bodnutí blanokrídlym hmyzom, konzumácii potravín alebo po extrémnej fyzickej námahe. "Je doslova životne dôležité, aby alergici trpiaci anafylaxiou mali vždy pri sebe svoj pohotovostný balíček, ktorého obsahom je adrenalínové pero. To je na lekársky predpis a čiastočne ho hradí zdravotná poisťovňa. Tiež potrebujú účinné antihistaminikum, kortikosteroid vo forme tabliet a v prípade astmatika aj inhalačný prípravok proti obštrukcii dýchacích ciest," zdôraznila.

"Včasné podanie adrenalínu v prípade anafylaktickej reakcie je nevyhnutné. Všetky ostatné liečivá, ako antihistaminiká alebo kortikoidy, sú až druhoradé," uviedla imunoalergiologička. Zdôraznila, že hlavným cieľom prvej pomoci je zachovanie základných životných funkcií, a to dýchania a krvného obehu. Najdôležitejšie je podľa jej slov v prípade takejto situácie okamžite privolať pomoc a následne postihnutého položiť do protišokovej polohy so zdvihnutými dolnými končatinami nad úrovňou hlavy.

"Ak má osoba pri sebe pohotovostný balíček, je nevyhnutné ako prvé podať adrenalín, najmä ak sú prítomné príznaky zlyhávania dýchacieho alebo obehového systému," povedala. Pri dusení sa je dôležité podať inhalačný prípravok na rozšírenie dýchacích ciest. Následne je nutné podať jednu až dve tablety antihistaminík. "Ak postihnutá osoba nereaguje na podnety, je potrebné začať s resuscitáciou, čiže udržiavať životné funkcie postihnutého do príchodu zdravotnej pomoci," uzatvorila Kondrlíková.