Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ambulantní lekári podporujú opätovné zavedenie výmenných lístkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Parlamentný zdravotnícky výbor cez týždeň odobril pozmeňujúci návrh poslanca Ladislava Andreánskeho k vládnej novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti s niekoľkými výnimkami.

Bratislava 2. februára (TASR) - Ambulantní lekári sú za to, aby sa opätovne obnovili tzv. výmenné lístky od všeobecných lekárov k špecialistom. Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR považuje výmenný lístok za dôležitý regulačný prvok v systéme zdravotnej starostlivosti.

"Postup pacienta systémom zdravotnej starostlivosti musí byť riadený všeobecným lekárom, aby pacient zbytočne nestrácal čas navštevovaním viacerých špecialistov," povedal prezident ASL SR Ladislav Pásztor.

Poukázal, že pacient, ktorý nie je na návštevu u špecialistu správne pripravený, zbytočne preťažuje špecialistu a predražuje celú diagnostiku a liečbu. "Ale najmä stráca drahocenný čas a veľmi často nie je vôbec liečený," zdôraznil Pásztor.

Asociácia však nesúhlasí s 24-hodinovým obmedzením priameho prístupu pacienta k špecialistom v prípade náhlej zmeny zdravotného stavu alebo úrazu. "Toto obmedzenie je v praxi nevykonateľné a môže ohroziť poskytnutie zdravotnej starostlivosti pacientov v akútnych ohrozeniach zdravia a/alebo života," doplnil.

Parlamentný zdravotnícky výbor cez týždeň odobril pozmeňujúci návrh poslanca Ladislava Andreánskeho (Smer-SD) k vládnej novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý hovorí o opätovnom zavedení odporúčaní od všeobecného lekára s niekoľkými výnimkami. Rozhodnúť o ňom musí ešte plénum. Výmenné lístky sa zrušili v apríli 2011, obnoviť by sa mohli presne po dvoch rokoch.