Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

AOPP: Pokuty za objednanie pacienta na presný čas poplatky nezastavia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Vyberanie nepovolených úhrad môže po novom ambulancie vyjsť na 10.000 eur. Schváliť to ešte bude musieť vláda a parlament.

Bratislava 26. mája (TASR) - Zavedenie vysokých pokút pre ambulancie za objednávanie pacienta na presný čas za úhradu nezastaví vyberanie poplatkov. Takto reaguje Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) na nedávny návrh ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD).

Ten avizoval, že vyberanie nepovolených úhrad môže po novom ambulancie vyjsť na 10.000 eur. Schváliť to ešte bude musieť vláda a parlament. "Poskytovatelia budú chcieť zákon obísť, čím bude pacient tlačený do úplatkov, do šedej ekonomiky," povedala prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Zákaz vyberania poplatkov za objednanie k lekárovi platí už v súčasnosti. Lévyová hovorí, že lekári si to vykompenzovali inými, "často nezmyselným úhradami". Drucker povedal, že si na to dá pozor. Prísne pokutovať chce i externé spoločnosti, ktoré objednávanie ľudí k lekárovi za úhradu často označovali za "manažovanie pacienta", čím chceli zákon obísť.

Pacient má podľa Lévyovej vedieť, na čo má zo zákona nárok. Navrhuje jasne definovať služby a výkony, súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. "Nárok by mal pokrývať všetky diagnózy a s nimi súvisiace nevyhnutné vyšetrenia. A keby mal pacient záujem o nadštandardné služby, napríklad skorší termín, mal by mať možnosť si ich legálne zaplatiť," uviedla. Drucker už informoval, že na tom pracuje.