Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

O úspechoch banskobystrického RÚVZ sa hovorilo aj v Ženeve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajský hygienik RÚVZ v Banskej Bystrici Cyril Klement zdôraznil, že Slovensko sa aktívne zapája do medzinárodných vedeckých projektov. Jedným z nich je EuroBioTox.

Banská Bystrica 8. januára (TASR) - O úspechoch banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v oblasti biologických a toxínových zbraní sa hovorilo aj v Ženeve. Na nedávnom stretnutí štátov, ktoré sú zmluvnými stranami Dohovoru o biologických zbraniach (BWC), sa za Slovensko zúčastnil aj zástupca Ministerstva zdravotníctva SR v pozícii stáleho národného kontaktného bodu pre BWC, krajský hygienik RÚVZ v Banskej Bystrici Cyril Klement.

„Stretnutie prilákalo veľký záujem mnohých krajín sveta a úroveň účasti bola zatiaľ najvyššia zo všetkých takýchto stretnutí. Išlo o približne 600 účastníkov zo 114 zmluvných štátov a asi 120 pozorovateľov. Úspešne sme uzavreli a založili program na obdobie rokov 2018-2020, ktorého podstatou naďalej ostáva téma bioterorizmu, spolupráca a vzájomná výpomoc štátov, ktoré pristúpili k Dohovoru o zákaze vývoja, výroby a skladovania biologických a toxínových zbraní a ich ničení," uviedol Klement.

Pozornosť účastníkov podľa jeho slov vzbudilo vystúpenie Karola Mistríka, ktorý sa významne dotkol aj činnosti verejného zdravotníctva na Slovensku, konkrétne RÚVZ v Banskej Bystrici, kde je zriadené Informačné centrum pre bakteriologické (biologické) a toxínové zbrane. Informačné centrum osobitne zodpovedná za oblasť biologických a toxínových zbraní. Jeho práca viedla napríklad v roku 2016 k úspešnej detekcii kmeňa Clostridium botulinum podtypu A3, produkujúceho toxín. Tento bakteriálny kmeň, ktorý bol pri epidemiologickom šetrení dokázaný z komerčne vyrábanej cícerovej nátierky, bol pomenovaný po Banskej Bystrici, teda meste, kde sa nachádza aj spomínaný RÚVZ.

Zdôraznil, že Slovensko sa aktívne zapája do medzinárodných vedeckých projektov. Jedným z nich je EuroBioTox. Tento projekt koordinuje Robert Koch Inštitút v Berlíne v Nemecku a jeho cieľom je zvýšiť schopnosť diagnostikovať vybrané toxíny, vytvoriť sieť laboratórií schopných ich diagnostikovať a tým pomôcť bojovať proti bioterorizmu. RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici je členom vonkajšieho kruhu laboratórií v tomto projekte.