Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Najdrahší pacient v Česku stál vlani poisťovňu 54 miliónov korún

Foto: TASR

Na vysokých nákladoch sa najviac podieľajú liečivá. Pri liečbe najnákladnejšieho pacienta ide 48,5 milióna korún (1,87 milióna eur) práve na jeden konkrétny liek.

Praha 24. mája (TASR) - Liečba najdrahšieho pacienta v Česku vlani stála tamojšiu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VZP) takmer 54 miliónov korún (2,08 milióna eur).

Ide o 57-ročného muža z Prahy-východ, ktorý trpí poruchou krvotvorby. Práve táto diagnóza patrí spolu s poruchami metabolizmu medzi najnákladnejšie, uviedol dnes hovorca poisťovne Oldřich Tichý. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

"Dvadsať pacientov, na ktorých VZP vynaloží ročne najviac peňazí, stojí celkovo vyše 281 miliónov korún (10,81 milióna eur). Je medzi nimi 15 mužov a päť žien," uviedol Tichý s tým, že najstarší pacient má 66 rokov a najmladší 14.

Na vysokých nákladoch sa najviac podieľajú liečivá. Pri liečbe najnákladnejšieho pacienta ide 48,5 milióna korún (1,87 milióna eur) práve na jeden konkrétny liek. Podobne je to aj u ďalších pacientov.

Je zaujímavé, že na zozname najdrahších pacientov nie sú diagnózy spojené s liečbou nádorov, uvádzajú Novinky.cz.

Poisťovňa už pred časom zverejnila, koľko stojí liečba niektorých závažných chorôb. Ako najdrahšie sa v priemere ukázali medikamenty pre pacientov s metabolickými poruchami. V priemere vyšli na viac ako 5,8 milióna korún (223.137 eur).

Poisťovňa chce okrem iného vyvrátiť špekulácie, že sa snaží zbavovať nákladných pacientov. Uvádza napríklad pozitívne listy liekov, pomocou ktorých sa snaží viesť lekárov k predpisovaniu ekonomicky najmenej náročných prípravkov, ktoré však spĺňajú všetky požiadavky na kvalitu.

Ďalším príkladom úspor je dohoda VZP s mníchovským protónovým centrom, že bude klientom VZP poskytovať protónovú terapiu za výrazne nižšie ceny, než aké požaduje protónové centrum v Prahe, dodal hovorca o často diskutovanej kauze.