Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chrípky neubúda, v porovnaní s uplynulým týždňom je jej dokonca viac

Ilustračná snímka Foto: TASR - Martin Baumann

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec.

Banská Bystrica 21. apríla (TASR) - Mierny pokles akútnych respiračných ochorení (ARO), ale takmer päťpercentné zvýšenie chorých na chrípku a chrípke podobných ochorení (CHPO), hlásia lekári v Banskobystrickom kraji v porovnaní s uplynulým týždňom.

V aktuálnom 16. kalendárnom týždni evidoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnych číslach 3259 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1090 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 222 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 75 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Výsledky spracoval banskobystrický RÚVZ na základe hlásení 51 percent lekárov pre deti a dorast a 44 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých.

Epidemiológovia podľa hovorkyne RÚVZ v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej konštatujú, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO vyšší o 19 percent a v prípade CHPO je týchto ochorení dvojnásobne viac.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 587 prípadov, nasleduje Zvolen (484), Žarnovica (344) a Rimavská Sobota (337). CHPO najviac postihli obyvateľov okresov Banská Štiavnica, Rimavská Sobota a Žarnovica.