Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Deň narcisov 2013 neprekonal minuloročný rekord

Na snímke prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká (vľavo) a výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine SR Eva Kováčová počas tlačovej konferencie Ligy proti rakovine k vyhodnoteniu Dňa narcisov 23. mája 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z výnosu Dňa narcisov LPR realizuje projekty pre onkopacientov, vzdelávanie a prevenciu, podporuje klinické a výskumné projekty, nemocničné a zdravotnícke zariadenia, hospice a pacientske združenia.

Bratislava 23. mája (TASR) - V rámci 17. ročníka Dňa narcisov, ktorý sa uskutočnil 12. apríla, sa vyzbieralo 889.923,10 eur. Úctyhodnú sumu, pozostávajúcu z dobrovoľných príspevkov od verejnosti v rámci jediného dňa verejno-prospešnej finančnej zbierky dnes popoludní v Bratislave oznámila Eva Kováčová z Ligy proti rakovine (LPR).

"Nie je to rekord, ako to bolo minulý rok, napriek tomu sme nesmierne vďační. Naším cieľom nie je každý rok lámať rekordy. Našim cieľom je, aby aspoň jeden jediný deň v roku sa ľudia zomkli vo viere, že pomáhať sa má a pomoc v akejkoľvek forme je potrebná," komentovala hrubý výnos zbierky výkonná riaditeľka LPR SR.

"Tešíme sa, že napriek všetkým faktom, ktoré sa počas Dňa narcisov udiali, či už to bolo počasie, zhoršená ekonomická situácia, ale v neposlednom rade mnohé občianske združenia ponúkajúce narcis, ale nie ten náš, napriek tomu je ten výnos krásny," povedala pre TASR Eva Kováčová s tým, že výsledok zbierky ešte nie je konečný. Navýšia ho konečné sumy od mobilných operátorov po zúčtovaní všetkých uhradených faktúr.



Tento rok vyzbierali dobrovoľníci do pokladničiek 863.492,65 eura, v rámci mobilnej SMS zbierky na číslo 848 prispeli klienti všetkých troch mobilných operátorov sumou 23.590 eur. (Presná hodnota zbierky v rámci SMS bude známa o niekoľko mesiacov). Priamo na účet Dňa narcisov bolo zaslaných 2840,45 eura.

Čistý výnos zbierky predstavuje hodnotu 830.321,23 eura. Na materiálne, organizačné a prezentačné zabezpečenie zbierky bolo vynaložených 210.701,87 eur (kvety narcisu, identifikátory pre dobrovoľníkov, mediálna prezentácia zbierky). Časť nákladov uhradili podľa Evy Kováčovej priamym finančným príspevkom partneri LPR. "Tým umožnili maximalizovať čistý výnos, umožnili to, že náklady použité na zbierku sa pohybujú vo výške 59.601,87 eur, čo predstavuje 6,7 %."

Z výnosu Dňa narcisov LPR realizuje a financuje projekty a programy pre onkopacientov, vzdelávanie a prevenciu, podporuje klinické a výskumné projekty, grantovou formou nemocničné a zdravotnícke zariadenia, hospice či menšie pacientske združenia. Podľa predbežného rozhodnutia Generálnej rady LPR tento rok podporí medicínske a výskumné projekty, medicínske služby a hospicovú starostlivosť sumou 303.220 eur, psychosociálnu starostlivosť o onkologických pacientov a ich rodiny hodnotou 238.400 eur, projekty a programy smerujúce k rozvoju výchovy, informovanosti a poradenstva sumou 223.981,23 eura. Na zabezpečenie regionálnych potrieb a podporu pacientov v organizačných zložkách LPR SR je určených 64.720 eur. Detailné rozdelenie financií do jednotlivých oblastí podpory nájdu záujemcovia na www.lpr.sk.