Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detská nemocnica prechádza rekonštrukciou za vyše 14 miliónov eur

Základný kameň s pamätnou tabuľou pri začatí realizácie projektu Rekonštrukcia, nadstavba a prístavba DFN Košice 20. mája 2013 v Košiciach. Na snímke vizualizácia rekonštrukcie, nadstavby a prístavby DFN. Foto: TASR/František Iván

Košickú nemocnicu čaká zateplenie, kompletná výmena všetkých okien a vonkajších dverí.

Košice 20. mája (TASR) - Rozsiahla rekonštrukcia sa začala v košickej Detskej fakultnej nemocnici (DFN). Práce, ktoré zahŕňajú aj nadstavbu a prístavbu objektu, potrvajú celkovo dva roky. Na projekt ide z eurofondov vyše 14 miliónov eur.

"Projekt sa týka hlavne rekonštrukcie a modernizácie už existujúcich priestorov, čiže nebude sa rozširovať lôžková kapacita, v podstate len sa presunú oddelenia, ktoré sú ešte dislokované mimo areálu DFN v prenajatých priestoroch. Plánujeme otvoriť aj operačný trakt s troma operačnými sálami," uviedla dnes riaditeľka DFN Ingrid Urbančíková. Podstatne sa tak podľa nej zlepší komfort pre vyšetrenie a hospitalizáciu malých pacientov, pribudne nové vybavenie, či sociálne zariadenia.

Nemocnicu čaká zateplenie, kompletná výmena všetkých okien a vonkajších dverí. Na strednom monobloku vyrastie nadstavba dvoch podlaží. Na jednom budú zriadené tri operačné sály, na druhé sa presťahuje Oddelenie detskej chirurgie. Vznikne ďalej nemocničná lekáreň, rozšíri a zmodernizuje sa centrálny príjem. Veľká rekonštrukcia s kompletným novým vnútorným vybavením sa týka dvoch poschodí II. Kliniky detí a dorastu a oddelenia detskej neurológie.

Práce sa budú realizovať za plnej prevádzky, preto sa návštevníci a pacienti musia pripraviť na určité obmedzenia. "Dôjde k presťahovaniu niektorých oddelení, hlavne v strednom monobloku, kde sa bude robiť rekonštrukcia. Bude sa prihliadať na bezpečnosť malých pacientov a ich sprievodcov," konštatovala riaditeľka. Oddelenie detskej onkológie sa napríklad presťahuje na terajšie oddelenie detskej chirurgie.



Presúvaniu detských pacientov je koniec

V susednej výškovej budove Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) po ukončení projektu a presťahovaní oddelení ostane z DFN len klinika neonatológie. Odpadne tak problematické presúvanie detských pacientov v rámci budov. Urbančíkova dodala, že doterajšie priestory DFN boli nevyhovujúce, pretože neboli stavané pre detského pacienta, nerátalo sa napríklad s bezbariérovým prístupom pre kočíky, s čím súviseli každodenné prevádzkové problémy.

Zmluva na tento projekt bola podpísaná už v júli 2010 za pôsobenia ministra zdravotníctva Richarda Rašiho a Urbančíkovej vo funkcii riaditeľky, následne však realizácia stagnovala. "Bola som odídená z funkcie v septembri 2010 a po mojom návrate v apríli 2012 som našla projekt tam, kde som ho nechala, ak nie ešte o tri kroky späť," povedala novinárom.

Symbolické poklopanie základného kameňa stavby dnes v areáli nemocnice vykonali okrem riaditeľky nemocnice aj predseda NR SR Pavol Paška, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenko Trebuľa či primátor Košíc Richard Raši.