Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Do hry o výrobu vakcín sa opäť dostáva spoločnosť ImunaPharm

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik si myslí, že vlastná výrobňa vakcín je pre Slovensko luxus.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Výrobu vakcín pre štátne hmotné rezervy chce Smer presunúť mimo Malaciek. Tvrdí to dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny, ktoré informuje o tom, že Smer začal rokovať so spoločnosťou ImunaPharm v Šarišských Michaľanoch.

Denník pripomína, že za touto spoločnosťou stojí aj podnikateľ Ladislav Krajňák, ktorý mal v minulosti finančne podporovať SDĽ, teda stranu, ktorá sa neskôr zlúčila so Smerom. Podľa denníka sa v materiáli ministerstva zdravotníctva uvádza, že zo strany konzorcia, zloženého zo slovenskej spoločnosti pôsobiacej na tunajšom trhu a nadnárodnej spoločnosti, bol vyslovený predbežný záujem o pokračovanie projektu výroby pandemickej vakcíny, a to v inej lokalite a v iných podmienkach. V rámci konzorcia by podľa informácií denníka malo ísť o spojenie ImunaPharmy so švajčiarskou firmou Novartis.

Vakcíny sa majú vyrábať v čase, ak Slovensko zasiahne pandémia chrípky. Projekt odborne zastrešuje Slovenská akadémia vied (SAV). Jej šéf Jaromír Pastorek pre Hospodárske noviny uviedol, že v prípade dohody so štátom môže výrobca využiť už nakúpené technológie.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik si myslí, že vlastná výrobňa vakcín je pre Slovensko luxus. Podľa neho sa to dá riešiť inak. "Napríklad tak, že sa dopredu zazmluvní dodávateľ, ktorý ich v prípade potreby zabezpečí," citujú Uhliarika Hospodárske noviny. Súčasná ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská vyjadrila pre denník opačný názor. Výrobu vakcín obhajuje tým, že ak počas pandémie bude veľká úmrtnosť, bude veľký dopyt po vakcíne, pričom kapacity na výrobu sú vo svete obmedzené. Definitívne o celej veci rozhodne vláda, najneskôr začiatkom budúceho roka.

Denník HN pripomína, že spojenie so spoločnosťou ImunaPharm v prípade výroby očkovacej látky sa začalo už v roku 2010. Vtedajší šéf Správy štátnych hmotných rezerv Marián Čakajda podpísal zmluvu o budúcej zmluve s ImunaPharmou. Jeho nástupkyňa, nominatka SDKÚ-DS Eva Hrinková ju nerešpektovala. Výrobná linka sa začala budovať v Malackách, napriek protestom miestnych obyvateľov. O výrobu v Malackách však nemala záujem žiadna z farmaceutických spoločností. Projekt továrne za 24 miliónov eur zastavila súčasná Ficova vláda. Rozostavanú halu teraz dokončia, avšak bude slúžiť len ako sklad zdravotníckeho materiálu.