Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Doplatky vzrástli u vyše 1200 liekov, u niektorých aj o desiatky eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Doplatky vzrástli u 1239 liekov a poklesli u 432 liekov. Pri viacerých liekoch síce klesla cena, ale znížila sa aj úhrada zdravotných poisťovní, pacient tak tento krok nepocíti.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Doplatky u viacerých liekov od dnešného dňa vzrástli. Do platnosti totiž vstúpila nová kategorizácia liekov, na slovenskom trhu by tak malo byť k dispozícii 5168 liekov.

Doplatky vzrástli u 1239 liekov a poklesli u 432 liekov, priblížil TASR viceprezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ. Poznamenal, že pri viacerých liekoch síce klesla cena, ale znížila sa aj úhrada zdravotných poisťovní, pacient tak tento krok nepocíti.

Vysvetlil, že najviac stúpli doplatky za lieky na vysoký cholesterol v dôsledku nového rozdelenia liekov do úhradových skupín, v niektorých prípadoch aj o desiatky eur. Pacienti podľa Sukeľa majú možnosť lacnejších náhrad v prípade vysokých doplatkov, ako však poukázal ide o iné účinné molekuly. Tie môžu mať napríklad viac nežiaducich účinkov ako pôvodne predpísaný liek a lekár musí účinnú molekulu na novo vypísať na recept.

Ako ozrejmil Sukeľ, doplatky rástli napríklad aj pri liekoch na liečbu osteoporózy. V niektorých prípadoch sa tak z lieku bez doplatku stal liek s doplatkom viac ako desať eur. Aj v tomto prípade môžu pacienti siahnuť po lacnejšom variante, podľa Sukeľa sa však pri takýchto liečbach zmeny neodporúčajú. Vyššie doplatky pocítia pacienti aj pri niektorých antiastmatikách a onkologických liekoch.

Asi štvrtina liekov na slovenskom trhu sa do úhradových skupín zaradila na základe toho, na aké ochorenie sú určené. V jednej skupine sa tak ocitlo viacero molekúl s rovnakým mechanizmom účinku. Ich úhrada sa po novom určuje podľa najlacnejšieho lieku na dané ochorenie s rovnakým mechanizmom účinku. Nové prerozdelenie liekov do úhradových skupín umožnila vlaňajšia reforma liekovej politiky za minulej vlády a následná ministerská vyhláška.