Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvera a Union sa dohodli s Asociáciou nemocníc na úprave podmienok

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Tento rok treba počítať s vyššími nákladmi na platy a odvody, a to pre vyššiu minimálnu mzdu, svoje urobia i opatrenia zo sociálneho balíčka.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Súkromné zdravotné poisťovne sa dohodli s malými a strednými nemocnicami na úprave nových podmienok pre najbližšie obdobie. Potvrdili to Dôvera aj Union ZP. Nemocnice od poisťovní žiadali vyššie platby, viac peňazí totiž potrebujú na platy a vplyvy sociálneho balíčka.

Vyše 70 malých a stredných nemocníc združuje Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). "Ak sa nemocnice nedofinancujú, hrozí prepúšťanie či zmeny úväzkov zamestnancov," varovala asociácia od začiatku tohto roka.

"Dospeli sme k dohode, jednotlivým nemocniciam pomôžeme svojím dielom s vykrytím vzniknutých finančných nárokov spojených s takzvaným sociálnym balíčkom," povedala hovorkyňa Union ZP Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

"Akceptovali sme návrh ANS a dohodnuté zmeny v zmluvách budú zohľadňovať vplyvy takzvaného sociálneho balíčka," doplnil PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Pripravenosť kompenzovať vplyvy balíčka nedávno potvrdila aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP).

"Tento rok treba počítať s vyššími nákladmi na platy a odvody, a to pre vyššiu minimálnu mzdu, svoje urobia i opatrenia zo sociálneho balíčka," upozorňovala ANS od začiatku roka, ktorá združuje neštátne zdravotnícke zariadenia.

Minimálna mzda sa tento rok zvýšila na 480 eur. Okrem toho sa od mája zvyšujú príplatky za nočnú a sviatočnú prácu a zavedú sa príplatky za prácu v sobotu a nedeľu.