Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Finančný dar LPR skráti pacientom UNLP čakanie na výsledky

Peniaze sa použili najmä na kúpu diagnostických setov a dodatočného drobného technického vybavenia.

Košice 23. októbra (TASR) - Významné rozšírenie možnosti diagnostiky nádorových ochorení umožnil tohtoročný dar v sume 10.000 eur zo zbierky Ligy proti rakovine (LPR) pre Oddelenie patológie košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura.

Peniaze sa použili najmä na kúpu diagnostických setov a dodatočného drobného technického vybavenia. "V praxi to znamená, že v spolupráci s Ústavom lekárskej biológie sa zaviedlo molekulovo-genetické vyšetrenie mutácie génu EGFR v pľúcnych karcinómoch a vyšetrenie na dôkaz mutácií v géne BRAF v malígnych melanómoch a iných malignitách. Tieto vyšetrenia sú v dnešnej dobe nevyhnutnou súčasťou modernej diagnostiky a terapeutickej predikcie týchto mimoriadne častých malignít," uviedla dnes hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová. Obe vyšetrenia napomáhajú pri výbere individuálne prispôsobenej liečby pacientov. Zavedením týchto metodík sa pre pacientov v regióne výrazne skrátila doba čakania na výsledky.

"Z prostriedkov darovaných LPR sme ďalej rozšírili možnosti cytogenetickej analýzy pomocou metodiky FISH (fluorescenčná in situ hybridizácia), ktorá je zameraná hlavne na solídne tumory mäkkých tkanív, mozgu a malignity detského veku," dodala hovorkyňa. Tieto vyšetrenia identifikujú mutácie génu priamo v nádorovej vzorke. Umožňuje to stanovenie presnej diagnózy, prognózy alebo predikcie terapeutickej odpovede.

Ďalšou novinkou je zavádzanie vyšetrenia prítomnosti infekcie HPV (human papilloma virus) metódou chromogennej hybridizácie in situ (CISH) z bioptického materiálu.

Oddelenie patológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice vzniklo v roku 1986 a od svojho počiatku bolo známe vysokou kvalitou a erudíciou. Postupne prešlo mnohými zmenami snažiac sa udržať krok s celosvetovými trendmi diagnostických postupov. Oddelenie vykonáva diagnostické činnosti nielen pre UNLP, ale aj iné zdravotnícke zariadenia.