Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Firma Merck zastavila dodávky onkologického lieku gréckym nemocniciam

Nemecká farmaceutická spoločnosť Merck Foto: TASR/AP

To je ďalší dôkaz, ako hospodárska a finančná kríza v krajine zasahuje do zabezpečovania základných služieb pre obyvateľstvo.

Frankfurt nad Mohanom 3. novembra (TASR) - Nemecká farmaceutická spoločnosť Merck prestala dodávať liek na liečbu rakoviny Erbitux gréckym nemocniciam. Uviedol to dnes hovorca spoločnosti. To je ďalší dôkaz, ako hospodárska a finančná kríza v krajine zasahuje do zabezpečovania základných služieb pre obyvateľstvo.

Je to ďalšia nemecká firma po spoločnosti Biotest, ktorá pre neplatenie dlhov pozastavila ešte v júni predaj svojich produktov v Grécku. Finančný riaditeľ firmy Merck Matthias Zachert pre dnešné vydanie denníka Börsen-Zeitung povedal, že viacero štátnych nemocníc v krízou najviac zasiahnutých krajinách južnej Európy má problémy so splácaním za dodávky liekov. Dodal však, že Merck zatiaľ zastavil dodávky len Grécku.

"Rozhodnutie (o zastavení dodávok) sa týka len Grécka, kde máme viacero problémov. A týka sa to iba jedného lieku," dodal. Hovorca spoločnosti novinám potvrdil, že ide o liek Erbitux pre onkologických pacientov, pričom bežní Gréci ho stále majú možnosť kúpiť v lekárňach.

Erbitux je druhým najpredávanejším liekom na predpis firmy Merck. Tržby spoločnosti z jeho predaja dosiahli minulý rok 855 miliónov eur. Liek sa používa na liečbu metastatického karcinómu hrubého čreva a určitého typu karcinómu hlavy a krku.

V dôsledku problémov nemocníc pri platbách za lieky niektoré vlády už prijali potrebné kroky. Napríklad španielska vláda rozhodla, že nemocniciam pomôže dlh splatiť. "To veci do určitej miery zlepšilo, aj keď počítame s tým, že situácia bude v najbližších rokoch kritická," dodal Zachert. Informovala o tom agentúra Reuters.