Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Firma obvineného pre tender obstaráva pre zdravotnícke organizácie

Pro-tender mal zákazky aj za minulého kabinetu vo výške asi 100.000 eur, viacero kontraktov bolo s Východoslovenským onkologickým ústavom.

Bratislava 29. mája (TASR) - Firma Pro-tender, ktorej konateľa Petra H. obvinili z porušenia zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti s rekonštrukciou urgentného príjmu univerzitnej košickej nemocnice, zabezpečuje poradenstvo a verejné obstarávanie pre viaceré organizácie v zdravotníctve. Pro-tendru sa od nástupu novej vlády podarilo podpísať kontrakty v súvislosti s verejným obstarávaním v zdravotníctve asi za 200.000 eur, zabezpečuje tak zákazky za milióny eur.

Ako vyplýva z centrálneho registra, od nástupu novej vlády podpísala firma zmluvy na zabezpečovanie verejného obstarávania napríklad pre Stredoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb, Národnú transfúznu službu, Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR, ministerstvo zdravotníctva, Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, Štátny ústav pre kontrolu liečiv, Nemocnicu Sv. Michala v Bratislave, ako aj Národné centrum zdravotníckych informácií či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Firma pomáha s obstarávaniami i štátnym inštitúciám mimo rezortu, zmluvu má napríklad s ministerstvom spravodlivosti či Slovenským hydrometeorologickým ústavom.

Pro-tender mal zákazky aj za minulého kabinetu vo výške asi 100.000 eur, viacero kontraktov bolo s Východoslovenským onkologickým ústavom. Ten v tom čase viedla Nataša Džunková, nominantka prvej Ficovej vlády. Po tom, čo ju za minulej vlády odvolali, vedie ústav opäť. Ďalší veľký kontrakt bol aj s Národnou transfúznou službou, ktorá má rovnaké vedenie, a rovnaký kontrakt len na vyššiu sumu aj v súčasnosti.

Štátne zákazky


Spoločnosť tak pre štátne organizácie zabezpečuje mnohé zákazky. Informácie o nich má Pro-tender aj na svojej webovej stránke. Z nich vyplýva, že firma od vlani zabezpečovala napríklad výstavbu Nemocnice Sv. Michala, poisťovacie služby a stravovacie poukážky pre Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR či obojstranné preukazy poistencov pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. V súčasnosti napríklad nakupuje lieky a pneumatiky pre košickú záchranku či služby mobilného operátora pre štátnu poisťovňu.

Pro-Tender zabezpečoval v minulosti okrem iného aj verejné obstarávanie na projektové práce pri výstavbe pavilónu urgentného príjmu košickej univerzitnej nemocnice za milióny eur. Polícia dnes informovala, že v tejto súvislosti obvinila tri osoby pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktoré mali zabezpečiť neoprávnený prospech vopred dohodnutej osobe.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková poukázala na to, že Úrad pre verejné obstarávanie nespochybnil pri tomto výberovom konaní dané konanie a neurobil tak ani neúspešný uchádzač. Dodala, že rezort nemôže komentovať proces trestného stíhania. "Sme naozaj súčinní pri prešetrení tohto podania, ale nemáme o tom bližšie informácie a tiež čakáme na záver policajného vyšetrovania," uviedla Čižmáriková.