Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kalavská podpísala revíziu úhrad liekov, usporiť by mala 35 mil. eur

Na archívnej snímke ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská. Foto: TASR - Martin Baumann

Ušetrené zdroje chce rezort investovať do ďalších oblastí v zdravotníctve, napríklad do modernizácie nemocníc, nákupu prístrojovej techniky či inovatívnej liečby.

Bratislava 15. apríla (TASR) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) v pondelok podpísala revíziu úhrad liekov. Podľa rezortu tento krok vedie k efektívnemu nakladaniu s financiami. V systéme sa zásluhou revízie úhrad usporí približne 35 miliónov eur. Proces sa podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v žiadnom prípade nedotkne pacienta.

"Vždy prihliadame v prvom rade na pacienta, a tak to bolo aj tentokrát. Najdôležitejší pre pacientov je fakt, že tento proces v žiadnom prípade neovplyvní ich liečbu. Lieky v úhradovej skupine sú navzájom zameniteľné," zdôrazňuje ministerka Kalavská. Podľa jej slov ide o to, aby mal pacient dostupnú liečbu bez medicínskych obmedzení a doplatku.

Tento krok ministerky ocenila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) SR Mária Lévyová. "Pacienti sa obávali nárastu doplatkov za lieky, sociálnej záťaže, zníženia dostupnosti liečby. Pozitívne vnímame to, že pri revízii úhrad nedôjde k navýšeniu doplatkov, že pacienti budú mať garantovanú bezpečnú a dostupnú liečbu," uviedla.

Revízna zmena sa týka celého kategorizačného zoznamu. Podľa MZ SR sa prihliadalo najmä na to, aby lieky s rovnakou účinnou látkou mali rovnakú úhradu zdravotnej poisťovne. Tiež na to, aby v novovzniknutých úhradových skupinách boli lieky s nulovým alebo minimálnym doplatkom pre pacienta.

Ušetrené zdroje chce rezort investovať do ďalších oblastí v zdravotníctve, napríklad do modernizácie nemocníc, nákupu prístrojovej techniky či inovatívnej liečby. Kalavská zdôraznila, že zefektívnenie nakladania s finančnými prostriedkami v zdravotníctve realizuje tak, aby sa na úkor pacienta nedosahovali neprimerané zisky.