Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

MZ SR: Darčeky predchádzajúceho vedenia rezortu boli ako nášľapné míny

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Uhliarik sa pýtal, kde je súčasný poradca premiéra Fica Milan Dragula, ktorý nehovorí nič o tom, že ide menej peňazí na poistencov štátu.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva odmieta vyjadrenia predstaviteľov KDH Jána Figeľa a Ivana Uhliarika, ktorí kritizovali smerovanie slovenského zdravotníctva za súčasnej vlády. "Predniesli negatívnu správu o vývoji zdravotníctva, pričom to boli práve oni, ktorí neposunuli slovenské zdravotníctvo ku kvalite, zato však sľubovali zisky z liekovej reformy, najskôr dokonca s víziou až 150 miliónov eur. Realita však bola celkom iná, čo sa ukázalo aj pri napĺňaní mzdových požiadaviek zdravotníckych pracovníkov," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Ministerstvo tak podľa jej slov naprávalo chyby niekoho, kto predložil na schválenie zákony bez reálneho zabezpečenia pokrytia zvýšených nákladov. Podotkla, že exminister Uhliarik síce rátal s úsporami, ale tie mali byť fiktívne. "Výsledkom jeho "ozdravovania" boli reformné zákony, ktoré mali zvyšovať kvalitu zdravotnej starostlivosti a byť ústretové voči potrebám pacientov, pravdou však je, že vedenie rezortu na čele s ministerkou Zuzanou Zvolenskou muselo okamžite naprávať tieto "ozdravné" kroky," doplnila. Problémom mal byť napríklad nákup vakcín, reexport liekov či rastúce doplatky pacientov za lieky, alebo vernostné systémy v lekárňach.

Dnešné vyhlásenia predstaviteľov KDH vníma ministerstvo ako pokus o zaujatie s argumentmi, ktorých váha sa nebezpečne prechyľuje na kôpku problémov, ktoré zanechalo predchádzajúce vedenie rezortu zdravotníctva. "Občania sa katastrofických prognóz a scenárov skutočne nemusia obávať, všetky pripravované kroky ministerstva zdravotníctva majú jediný cieľ, ktorým je kvalitná zdravotná starostlivosť, sociálne únosná pre pacientov. A zaručene dobrou správou je aj to, že od nového roka môže každá lekáreň poskytnúť zľavu na doplatkoch všetkým pacientom," zhrnula Čižmáriková.

Ivan Uhliarik
Foto: TASR/Michal Svítok

KDH: Slovenské zdravotníctvo čaká namiesto ozdravenia otrávenie


Slovenské zdravotníctvo čaká namiesto ozdravenia otrávenie, pričom najväčšou hrozbou sú preň strana Smer-SD a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD). Na dnešnom brífingu to vyhlásil líder KDH Ján Figeľ s tým, že štátny rozpočet je nereálny čo do čísel a ambícií a škodlivý z hľadiska dosahov, a to sa týka nielen ekonomiky, ale aj zdravotníctva.

"To, čo znamenajú nové zákony, ale aj rozpočtované čísla pre zdravotníctvo, je jeho postupná likvidácia. Čaká nás zvyšovanie cien liekov, zníženie financií za poistencov štátu. Robert Fico radšej investuje do drahých právnických služieb, ktoré sa potvrdzujú ako neúspešné. Budeme platiť nielen za prehratú arbitráž, ale aj stovky miliónov za strategický plán monopolizovať zdravotné poisťovne na Slovensku," povedal Figeľ.

KDH je podľa jeho slov presvedčené, že táto politika Smeru-SD poškodzuje aj ekonomiku aj zdravotníctvo. "Namiesto lacnejších liekov a kvalitnejších služieb nás čakajú trendy opačné. Koktail vo forme daní, poplatkov a zvýšených odvodov sa veľmi negatívne prenesie do zdravotníctva," myslí si.

Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) sa domnieva, že vláda chystá pre občanov vo sfére zdravotníctva päť vianočných darčekov. Spomenul zníženie peňazí do zdravotníctva za poistencov štátu o 70 miliónov eur, zrušenie nastavenia cien liekov na druhú najnižšiu v EÚ, zrušenie vernostných systémov tak, ako platia dnes, ako aj zvýšenie odvodov z dividend z desať na 14 percent pre podnikateľov. "Je to aj prehratá arbitráž, ktorá už stála daňových poplatníkov okolo 40 miliónov eur. Za tieto peniaze by mohli nemocnice odoperovať asi 17.000 pacientov s bedrovými kĺbmi," porovnal.

Uhliarik sa pýtal, kde je súčasný poradca premiéra Fica Milan Dragula, ktorý nehovorí nič o tom, že ide menej peňazí na poistencov štátu. "Kde je pán Marián Kollár, ktorý si vlani dával podmienku piatich percent za poistencov štátu? V prípade, že sa táto kombinácia negatívnych faktorov naplno prejaví, občania SR nebudú platiť len viac za zdravotnú starostlivosť, ale základná zdravotná starostlivosť bude pre ľudí na Slovensku luxusom," dodal.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať reakciu Ministerstva zdravotníctva SR.