Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kontroly nákupov v nemocniciach ušetrili desiatky miliónov eur

Ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky Andrea Kalavská. Foto: TASR

Úspory v nemocniciach sa dosiahli porovnávaním cien zdravotnej techniky, čo prispelo k úspore približne 1,5 milióna eur a benchmarking, teda porovnávanie cien liekov priniesol úsporu 3,4 milióna eur.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Kontrolou nákupov v nemocniciach sa podarilo od roku 2017 usporiť 45 miliónov eur, v ďalších oblastiach 135 miliónov eur. Peniaze sú smerované späť do zdravotníctva na zlepšenie liečby pacientov a skvalitnenie podmienok na prácu zdravotníkov.

"Vďaka princípu transparentnosti, ktorý je pre nás od začiatku kľúčový, môžeme konštatovať, že úspory v jednotlivých oblastiach sú výrazné a peniaze následne idú do ďalších oblastí potrených pre pacienta či lekára a ďalšieho zdravotníckeho pracovníka. Kvalita zdravotnej starostlivosti sa zvyšuje, nielen pacienti, ale aj zdravotnícki pracovníci majú komfortnejšie podmienky, postupne môžeme investovať do oblastí, ktoré roky čakali na modernizáciu," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Úspory v nemocniciach sa dosiahli porovnávaním cien zdravotnej techniky, čo prispelo k úspore približne 1,5 milióna eur, benchmarking, teda porovnávanie cien liekov, špeciálneho zdravotníckeho materiálu (ŠZM) a zdravotníckych pomôcok (ZP), priniesol úsporu 3,4 milióna eur a centrálne obstarávanie usporilo približne 40 miliónov eur.

„Po veľmi úspešnom centrálnom obstarávaní na CT prístroje sme pripravili aj centrálne obstarávania na lineárne urýchľovače, nemocničné postele, magnetické rezonancie, PC techniku a čaká nás aj komplexná obnova monitorov vitálnych funkcií, RTG, pľúcnych ventilátorov a infúznej techniky," zhrnul generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Martin Smatana.