Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kubánskym liekom sa slovenskí diabetici v súčasnosti neliečia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Liek Slovensku ponúkla Kuba v rámci splatenia dlhov voči krajinám bývalého východného bloku. Na Slovensku liekom Heberprot-P liečili pacientov v ôsmich zariadeniach.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Kubánskym liekom na diabetickú nohu, ktorý bol súčasťou deblokácie kubánskeho dlhu, sa v súčasnosti slovenskí pacienti neliečia. "Aplikačná fáza podávania uvedeného lieku bola ukončená koncom roka 2018 a podávanie lieku bolo následne pozastavené," povedala pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. Doteraz sa s ním odliečilo viac ako 100 pacientov.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) prijal v januári podnet, v ktorom bolo nahlásené podozrenie na nežiaduci účinok lieku Heberprot-P, upozornili Zdravotnícke noviny. Podnet prišiel od bratislavského prevádzkovateľa ambulancie vnútorného lekárstva a podľa neho mohla liečba liekom súvisieť so vznikom karcinómu prostaty. ŠÚKL však pred začatím liečby kubánskym liekom neschválil ani nedostal žiadnu žiadosť o jeho klinické skúšanie, vysvetlila pre TASR hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková. Používanie lieku preto nemonitoruje, ani nevyhodnocuje.

Z podnetu vyplýva, že výrobca preparátu v písomnej informácii pre používateľa neuvádza žiadnu informáciu o možnej stimulácii nádorového procesu. Avšak nie je jasné, či ošetrujúci lekár označil liečbu kubánskym liekom za možnú príčinu vzniku karcinómu.

Liek Slovensku ponúkla Kuba v rámci splatenia dlhov voči krajinám bývalého východného bloku. Na Slovensku liekom Heberprot-P liečili pacientov v ôsmich zariadeniach.

„Spolu s odborníkmi na Slovensku dlhodobo hľadáme nové liečebné alternatívy, ktoré by pomohli vylepšiť štatistické ukazovatele pri liečbe takzvanej diabetickej nohy,“ uviedla Eliášová. Na Slovensku sa podľa nej Heberprotom-P liečilo viac ako 100 pacientov. „Liek sa pod dohľadom kubánskych špecialistov začal na Slovensku používať v troch referenčných centrách, následne v ďalších piatich nemocniciach," priblížila.

Klinické štúdie v čase uvádzania lieku na Slovensko podľa Eliášovej ukázali efekt u viac ako 100.000 pacientov vo svete. „Vzhľadom na to, že sa aplikuje priamo do rany, jeho podávanie bolo na úvod pod dohľadom kubánskych lekárov, ktorí zaučili našich lekárov a sestry, ako liek aplikovať, aby sa dosiahla a zabezpečila maximálna účinnosť liečby." Podľa rezortu bol každý pacient o svojej liečbe informovaný a k terapeutickému postupu sa vyjadroval aj podpisom informovaného súhlasu.

Liek Heberprot-P nemá európsku registráciu, Slovensko je prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa používal.