Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári chcú, aby tretia etapa zvýšenia platov bola garantovaná zákonom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Termín, do ktorého budú čakať na splnenie svojich podmienok, odborári nepovedali.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada, aby bola tretia etapa zvyšovania platov lekárov garantovaná zákonom. "Je pre nás dôležité po skúsenostiach, tak s vládou Ivety Radičovej, ako aj Roberta Fica, aby bolo tretie navýšenie miezd garantované legislatívne," uviedol dnes predseda LOZ Peter Visolajský.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) lekárom podľa LOZ navrhla postupné zvyšovanie platov v budúcom roku, ktoré by sa však riešilo doplnením memoranda podpísaného vlani v decembri medzi vládou Radičovej a LOZ. Zvyšovanie platov má však byť podľa ministerkinho návrhu podmienené hospodárením nemocníc a zavedením unitárneho systému zdravotného poistenia. Lekári argumentujú, že tieto podmienky svojou prácou nevedia ovplyvniť. LOZ tiež tvrdí, že nie je proti rozdeleniu tretieho navýšenia platov na dlhšie časové obdobie. "Problémom sú nereálne podmienky ministerky," dodal predseda LOZ Peter Visolajský.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Michal Svítok


Termín, do ktorého budú čakať na splnenie svojich podmienok, odborári nepovedali. LOZ má na svojom webe v súčasnosti spustenú anketu s otázkou "Má LOZ v prípade nenaplnenia záväzkov v Memorande o úprave pomerov v zdravotníctve zopakovať akciu výpovedí z minulého roka?" Visolajský pripustil, že medzi odborármi je krídlo, ktoré by opätovne išlo do podávania výpovedí. LOZ však podľa neho primárne chce konštruktívne riešenie, ktorým by bolo naplnenie memoranda zo strany vlády.

Lekárom sa nepáči ani to, že ministerka Zvolenská sa zaoberá len platovou požiadavkou. Hlavným problémom zdravotníctva sú pritom nereálne platby zdravotných poisťovní za poskytnuté výkony. "Chceme, aby sa memorandum dodržalo celé," tvrdia odborári.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
Podpísanie memoranda v decembri malo znamenať ukončenie odborárskej akcie hromadných výpovedí lekárov a ich návrat do nemocníc. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek. V podpísanom memorande boli zakotvené štyri hlavné požiadavky: zastavenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, dodržiavanie Zákonníka práce, minimálne mzdové nároky a zreálnenie platieb poisťovní. Odborári tvrdia, že dnes nežiadajú nič nové, len naplnenie týchto požiadaviek.

Podľa memoranda sa platy lekárov a zubárov, ktorých pracuje v nemocniciach asi 7400, mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu tohto roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 by to malo byť 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila vlaňajšia novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o tretej, ktorú teraz žiadajú lekári, však právna norma nehovorila.