Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári sa budú do ezdravia pripájať cez svoje doterajšie softvéry

Ilustračné foto Foto: TASR/FNsP FDR

Takéto riešenie má podľa šéfa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Blaškovitša svoje výhody aj nevýhody.

Bratislava 6. januára (TASR) – Lekári budú na pripájanie sa do elektronického zdravotníctva – ezdravie – využívať svoje doterajšie softvéry, ktoré majú v ambulanciách a nemocniciach. Takéto riešenie má podľa šéfa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Blaškovitša svoje výhody aj nevýhody.

„Adaptačný proces pre lekárov je jednoduchý, lebo budú pracovať so softvérom, na ktorý sú zvyknutí. Nevýhoda konceptu je v tom, že štát potom nemá ako keby dosah na implementáciu jednotlivých funkcionalít a kvalitu toho, ako softvér vyzerá a ako je implementovaný,“ skonštatoval.

Lekári tak budú naďalej pracovať so svojimi systémami, ktorých sa na Slovensku používa vyše 70. Každý jeden softvér, ktorý chce byť kompaktný s národným zdravotníckym informačným systémom, však musí najprv prejsť overením zhody, teda súborom testov. Na pripájanie sa do systému tiež lekári potrebujú elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka (ePZP) a čítačku. Tie im zabezpečil štát.

Lekár sa podľa Blaškovitša do systému ezdravie prihlási na začiatku ordinačných hodín, najviac dvakrát do dňa. Do systému bude elektronicky zapisovať len nové zdravotné záznamy pacienta, tie historické prepisovať nemusí.

„Keď lekár príde ráno do práce, vloží do čítačky svoj preukaz zdravotného pracovníka, prihlási sa do systému, zadá pin, a tým pádom je autentifikovaný a prihlásený nielen do svojho lokálneho systému, ale aj do systému ezdravie. Na základe toho sa mu vytvorí bezpečný tunel, bezpečná komunikácia a môže pracovať so systémom,“
zhrnul pre TASR Blaškovitš.

Ak sa náhodou stane, že si lekár elektronický preukaz zabudne, neznamená to, že nemôže pracovať na lokálnej úrovni, vysvetlil. Dáta sa do systému ezdravie odošlú po tom, ako sa znova pripojí.