Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lymfóm ročne zistia približne u 500 Slovákov, postihuje najmä mladých

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lymfóm je častým hemato-onkologickým ochorením, napáda najmä ľudí vo veku 15 až 30 rokov. Postihuje aj deti.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Na Slovensku ročne pribudne asi 500 nových pacientov s rakovinou lymfatického systému. Nielen oni si dnes pripomínajú Svetový deň lymfómu.

Lymfóm je častým hemato-onkologickým ochorením, napáda najmä ľudí vo veku 15 až 30 rokov. Postihuje aj deti. Lekárom sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, prečo vzniká, nespôsobuje ho však životný štýl ani stravovanie a u väčšiny ľudí sa na tom nepodieľa ani dedičnosť. Jednou z príčin môže byť výrazné oslabenie imunity.

"Najčastejším príznakom ochorenia sú zväčšené lymfatické uzliny, ale aj zvýšená teplota, výrazné nočné potenie, svrbenie pokožky, nevysvetliteľný úbytok na váhe či veľká únava," povedala Miroslava Fövényes, prezidentka OZ Lymfoma Slovensko. Pacienti sa potia najmä v noci, majú zväčšené mandle či pretrvávajúci kašeľ.

Čím skôr sa podarí lymfóm liečiť, tým lepšie sú vyhliadky pacienta. Pri včasnej diagnostike patrí medzi veľmi dobre liečiteľné ochorenia. Fövényes však priznáva, že odhaliť toto ochorenie je pre nešpecifické príznaky náročné. "Pri prvotných príznakoch ho správne diagnostikujú len málo ľuďom," upozornila. Mnohým sa tak podľa nej stáva, že k správnej diagnóze sa dopátrajú až po vyšetreniach u viacerých špecialistov.

"Je dôležité, aby sa lekári a pacienti nevzdávali, ak sa im nedarí dopátrať sa po skutočnej príčine svojich zdravotných ťažkostí. Naozaj treba brať do úvahy aj príznak, ako je veľká únava. Tá totiž pacientom znemožňuje aj tie najbanálnejšie činnosti v živote," uviedla Fövényes.

Liečba ochorenia závisí od podtypu lymfómu, štandardne prebieha chemoterapiou, rádioterapiou alebo transplantáciou kmeňových buniek, ako aj novými inovatívnymi liekmi. OZ Lymfoma Slovensko je za personalizovanú medicínu, keď je terapia "našitá" priamo na stav a ochorenie pacienta. "Najväčšie skúsenosti s liečbou majú lekári vo veľkých onkohematologických centrách, presadzujeme, aby sa naši pacienti liečili práve tam," vysvetlila Fövényes.

OZ Lymfoma Slovensko pomáha pacientom s diagnózou lymfómu a leukémie. Od tohto mesiaca rozširuje svoje poradenské služby. Konzultácie pre pacientov s lekárom o príznakoch, diagnostike, liečbe a jej nežiaducich účinkoch sú možné cez e-mail poradna@lymfom.sk, prípadne telefonicky na čísle uvedenom na webe združenia.

Psychosociálne poradenstvo a informácie o tom, ako zvládať ochorenie a žiť s ním, robia pacientski dôverníci aj v regiónoch, viac sa možno dozvedieť na webe. Zástupcovia združenia sú osobne k dispozícii aj v poradni Asociácie na ochranu práv pacientov v SR v banskobystrickej fakultnej nemocnici každý prvý utorok v mesiaci.

Viac informácií o lymfóme, jeho jednotlivých podtypoch, ako aj o novinkách v liečbe možno nájsť na stránke www.lymfom.sk.