Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Jasenková: Ak chce detský hospic fungovať v SR, musí sa financovať sám

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Na Slovensku sú v súčasnosti štyri detské hospice - v Bratislave, Košiciach, v Banskej Bystrici a v Nitre.

Bratislava 9. marca (TASR) – Len desatina nevyliečiteľne chorých detí môže na Slovensku využívať domácu paliatívnu starostlivosť. Štát túto oblasť systémovo nepodporuje. Ide o extrémne malý segment v rámci spektra problémov v zdravotníctve, ktorý nie je prioritou. V rozhovore pre TASR to povedala zakladateľka a riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok Mária Jasenková.

„Koncom minulého roka sme publikovali podrobné štatistické dáta, ktoré ukazujú, koľko je na Slovensku detí so život limitujúcimi chorobami a koľkým z nich sa poskytuje domáca paliatívna starostlivosť. Ukázalo sa, že len desatina detí, ktoré by takúto starostlivosť mohli potrebovať, ju aj reálne využíva. V tomto smere chýba v spoločnosti väčšia osveta,“ konštatovala Jasenková.

Na Slovensku sú v súčasnosti štyri detské hospice - v Bratislave, Košiciach, v Banskej Bystrici a v Nitre. „Na Slovensku zatiaľ nie je vypracovaný systém podpory domácich hospicov. Plamienok aj ostatné hospice fungujú v rámci tretieho sektora. Financie získavame najmä z darov, grantov a z 2 % z daní. Z dlhodobého hľadiska však takýto model nie je udržateľný. Štát by mal mať aspoň nejaký podiel na financovaní, tak ako je to aj v zahraničí. Napríklad zdravotná starostlivosť je financovaná na základe výkonov, no my práve chceme výkony minimalizovať. Naša snaha je deti vyšetrovať len keď je to nevyhnutné. Ak chce dnes detský hospic fungovať na Slovensku, musí si financie zabezpečiť sám,“ uviedla Jasenková s tým, že dáta, ktoré Plamienok publikoval, by mali v budúcnosti pomôcť pri plánovaní systému financovania detských domácich hospicov.

„V súčasnosti sa na Ministerstve zdravotníctva SR pripravuje zákon o dlhodobej starostlivosti, kde by mohla spadať aj paliatívna starostlivosť. Na tom by sme mali participovať aj my. Rovnako sa v súčasnosti tvoria štandardy zdravotnej starostlivosti. My sme vypracovali štandard detskej domácej paliatívnej starostlivosti, ktorý schválil rezort zdravotníctva. Je to taký prvý krôčik, no čaká nás ešte dlhá cesta,“ dodala Jasenková.