< sekcia SEKCIA: Zdravie

AGROREZORT: Salmonelou sa dá nakaziť pri hre so zvieraťom

Na archívnej snímke rast baktérie salmonely na Petriho miske v laboratóriu v Lake Forest Park. Foto: TASR/AP

Dôležité je aj udržiavanie čistoty kuchynských povrchov a príslušenstva vrátane nožov a dosiek na krájanie či nepoužívanie rovnakého priestoru a nástrojov na surové a teplom upravené suroviny.

Bratislava 29. októbra (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) varuje pred škodcami, ktorí číhajú v obývačkách, v potravinách či na detských pieskoviskách. Môžu byť prenášačmi infekcií a spôsobiť zdravotné nepríjemnosti, napríklad v podobe salmonely.

V roku 2017 bola podľa prieskumu agrorezortu priemerná chorobnosť na salmonelu 115 prípadov na 100.000 obyvateľov, celkovo 299 epidémií. "Každoročne sa veterinárni inšpektori stretávajú s rôznymi typmi bakteriálnych ochorení. Je úplne jedno, či ide o domáce alebo komerčné zaobchádzanie s potravinami, vždy treba maximálne dodržiavať hygienické zásady, správnu manipuláciu, skladovanie potravín a podávanie jedál," upozornila ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

"Najčastejším faktorom prenosu boli domáce vajcia a zmiešaná strava, hlásené bolo aj jedno úmrtie," spresnil generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. "Upozorňujeme aj na nástrahy v detských pieskoviskách, kde boli tiež pozitívne vzorky na salmonelu. Z našich zistení vyplýva, že zdrojom salmonely u najmenších detí bol aj izolát z trusu hadov či chameleóna chovaných v domácnostiach," dodal.

Ministerstvo pôdohospodárstva už vydalo chovproduktom odporúčacie opatrenia z hľadiska distribúcie a predaja malých exotických zvierat a plazov chovaných v domácnosti. Štátni veterinári neustále vykonávajú veľmi prísne opatrenia hygienických noriem a predpisov na všetkých stupňoch potravinového reťazca. "Spotrebiteľom zároveň odporúčame všímať si nielen dobu trvanlivosti, dátum spotreby, ale aj si výrobok dôkladne pozrieť, či nevykazuje nezvyklý tvar, vzhľad, pach alebo zafarbenie. Či potravina, ktorá nesie označenie ako vákuovo balená, má neporušený a funkčný vákuovaný obal a či je uložená v chladiacom, resp. mraziacom zariadení s funkčným teplomerom. Nakoľko ku kontaminácii potravinových výrobkov môže dôjsť aj prostredníctvom hmyzu, odporúčame používanie ochranných sietí na oknách. Gazdinky by doma nemali umývať surovú hydinu a mäso pod tečúcou vodou, aby sa predišlo znečisteniu prostredia kontaminovanými kvapkami, naopak pod tečúcou vodou treba dôkladne umývať ovocie a zeleninu," poradil ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Dôležité je aj udržiavanie čistoty kuchynských povrchov a príslušenstva vrátane nožov a dosiek na krájanie či nepoužívanie rovnakého priestoru a nástrojov na surové a teplom upravené suroviny. Vo všeobecnosti sa odporúča nepasterizované mlieko konzumovať len po jeho tepelnom prevarení, nekonzumovať tatárske bifteky zo surového mäsa alebo nedostatočne teplom opracované mäso, v prírode používať repelent, vyhýbať sa pitiu neošetrenej vody z jazier, riek a prameňov.

Páči sa mi TERAZ.SK na Facebooku

Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy z TASR priamo na vašom Facebooku.