Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

MZ SR: U všeobecných lekárov a zubárov sa majú rozšíriť preventívky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

U stomatológa bude súčasťou preventívky prehmatanie uzlín. Deti budú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom.

Bratislava 18. mája (TASR) - Preventívne prehliadky by sa mali po novom rozšíriť u všeobecných lekárov a zubárov. Širší rozsah vyšetrení má byť k dispozícii deťom i dospelým, navrhuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Právna úprava sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK), rozhodnúť o tom ešte musí vláda a parlament.

Možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov pribudne u ľudí starších ako 15 rokov. U stomatológa bude súčasťou "preventívky" prehmatanie uzlín. Deti budú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. "Vyšetrenia pomôžu k včasnému zachyteniu rakoviny pečene či ústnej dutiny," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Poistenci môžu v súčasnosti absolvovať "preventívky" plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára pre dospelých a pre deti a dorast, zubára, gynekológa, pôrodníka, urológa či gastroenterológa. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že túto možnosť dlhodobo využíva "pomerne málo ľudí".

Deti a dorast majú v súčasnosti nárok v rámci prevencie na vyšetrenie zahŕňajúce poradenstvo rodičom, sleduje sa komplexný psychomotorický vývin dieťaťa, povinné očkovania, krvný tlak, vyšetrenie moču. Lekári monitorujú aj rizikové faktory pri srdcovocievnych ochoreniach meraním cholesterolu v krvi a triacylglycerolov.

Dorast a dospelí majú u všeobecného lekára v rámci prevencie právo na komplexné vyšetrenie, kontrolu stavu očkovania, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrolu hmotnosti, laboratórne vyšetrenia moču a krvného obrazu. Lekár má klásť dôraz na odhalenie rizík civilizačných chorôb, odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia.

Poistenci nad 40 rokov majú nárok na vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov a EKG záznam činnosti srdca. Ľudia nad 50 rokov a tí s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka zase na preventívne vyšetrenie raz za dva roky (test na okultné krvácanie), pri pozitívnom výsledku nasleduje kolonoskopia.

U stomatológa majú pacienti počas "preventívky" právo na podrobnú prehliadku chrupu, parodontu, mäkkých tkanív ústnej dutiny, kontrolu vzájomného postavenia zubov, kontrolu zubných náhrad, dentálnej hygieny a hygienických návykov.