Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva:Verejná minimálna sieť pre hospice sa má posilniť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Maro Černý

Posilniť by sa mala aj Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS).

Bratislava 15. marca (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje posilniť minimálnu sieť pre hospice a mobilné hospice. Aktuálne je ustanovená najmenej jedným hospicom a jedným mobilným hospicom na územie samosprávneho kraja. Rezort zdravotníctva to chce dosiahnuť novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Tá sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

„Po novom chceme tento typ následnej starostlivosti posilniť. Navrhujeme verejnú minimálnu sieť pre hospic a mobilný hospic ustanoviť najmenej dvoma hospicmi na územie samosprávneho kraja a jedným mobilným hospicom na územie okresu,“ vysvetlila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).

Posilniť by sa mala aj Agentúra domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS). Tá predstavuje ambulantné zdravotnícke zariadenie tvorené zdravotníckymi pracovníkmi – sestrami a fyzioterapeutmi. Ich zdravotné výkony sú indikované lekárom a sú hradené z verejného zdravotného poistenia, ak majú uzatvorenú zmluvu so zdravotnými poisťovňami, nesmú vyberať žiadne poplatky od pacientov.

Verejná minimálna sieť pre ADOS je ustanovená počtom 809 sesterských miest na celé územie Slovenska. MZ SR navrhuje počet sesterských miest zvýšiť z 809 na 1128.

„Najväčším prínosom posilnenia týchto zariadení je, že pacient ostáva doma a za ním prichádza lekár, sestra, fyzioterapeut a ošetrujú ho doma v jeho prirodzenom prostredí, pričom sa odbúrava stres spojený s cestovaním pacienta za lekárom a skracuje sa tým aj čakanie,“ uzavrela šéfka rezortu zdravotníctva.

Tieto zmeny súvisia s novým prístupom k starostlivosti o dlhodobo chorých ľudí na Slovensku. Návrh novelizácie zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ďalších právnych noriem prináša rozsiahle zmeny v starostlivosti o takýchto pacientov. V nemocniciach sa budú môcť doliečovať tri mesiace, za deň pobytu si majú doplácať päť eur, zvyšok uhradia zdravotné poisťovne. V domoch ošetrovateľskej starostlivosti bude možný šesťmesačný pobyt. V prípade, že sa budú doma o chorých starať ich blízki, budú mať zase po novom nárok na tzv. dlhodobé ošetrovné.