Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na meningitídu z infikovaných ampuliek zomrelo už v USA 25 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Desať pacientov zomrelo už v Tennessee, ďalší v Michigane, na Floride a v Indiane. Infikovaný steroid mohlo celkovo dostať asi 14-tisíc pacientov.

Washington 26. októbra (TASR) - Meningitída spôsobená infikovanými steroidovými injekciami si v Spojených štátoch vyžiadala už 25 obetí na životoch. Najnovšie úmrtie hlásili v štáte Tennessee, kde problém po prvý raz vyšiel najavo, oznámilo dnes americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V Tennessee tiež dosiaľ zomrelo najviac - desať - pacientov. Z Michiganu hlásili päť úmrtí, na Floride a v Indiane po troch mŕtvych, dvaja ľudia podľahli ochoreniu vo Virgínii a po jednej obeti zaznamenali v Marylande a v Severnej Karolíne.

Počas dnešného dňa hlásili ďalších osem nových pacientov v piatich štátoch, čím sa počet nakazených v celých USA zvýšil na 331 prípadov. Ochorenia sa objavili v najmenej 18 z 23 štátov, do ktorých dodali infikované injekčné ampulky steroidov, používané proti bolesti chrbtice. K ďalším siedmim prípadom infekcie došlo po injekčnom podaní steroidu do kĺbov.

Infikovaný steroid vyrobený špecializovanou lekárenskou spoločnosťou v štáte Massachusetts mohol byť injekčne podaný až 14.000 pacientom, odhadujú zdravotné úrady. Firmu vyšetrujú federálne a štátne orgány a čelí tiež viacerým žalobám. Podľa úradov jej závod pri Bostone nevyrábal lieky v sterilných podmienkach.