Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na problematiku obličiek a zdravia žien je zameraný Svetový deň

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Na chronické ochorenie obličiek trpí 195 miliónov žien na svete, je to ôsma najčastejšia príčina úmrtia žien.

Brusel/Paríž 8. marca (TASR) - Na problematiku obličiek a zdravia žien je v roku 2018 tematicky zameraný Svetový deň obličiek. Pripadá na druhý štvrtok v marci - v tomto roku na 8. marca. Keďže 8. marec je Medzinárodným dňom žien (MDŽ), prejavilo sa to aj v téme Svetového dňa obličiek.

Na chronické ochorenie obličiek trpí 195 miliónov žien na svete; je to ôsma najčastejšia príčina úmrtia žien. Každoročne na chronickú chorobu obličiek zomiera 600.000 žien, informovala webová stránka Svetového dňa obličiek.

MDŽ ponúka pre organizátorov aj príležitosť upriamiť programom a akciami pozornosť verejnosti na význam zdravia žien, v tomto prípade na zdravie obličiek. Je vhodné propagovať rovnosť prístupu k informáciám a vzdelávania v otázke zdravia, prevencie a liečbe obličiek žien každej vekovej skupiny na celom svete, akcentovala webová stránka Svetového dňa obličiek.

Tento deň sa na medzinárodnej úrovni pripomína od roku 2006 a medzi jeho ciele patrí aj zvýšenie povedomia verejnosti o význame zdravých obličiek pre celkový zdravotný stav organizmu.

Vo viacerých krajinách sveta - napríklad v Belgicku, vo Francúzsku, v Luxembursku a vo Švajčiarsku - pripravujú na 8. marca prednášky odborníkov na obličky (nefrológov), ponúkajú bezplatné vyšetrenia či organizujú podujatia a výstavy na podporu výskumu a najmä poskytovania starostlivosti postihnutým na niektorú z chorôb obličiek.

Napríklad vo Francúzsku prevzal patronát nad podujatiami organizovanými pri príležitosti Svetového dňa obličiek prezident republiky Emmanuel Macron.

Svetový deň obličiek vyhlasujú Medzinárodná nefrologická spoločnosť (ISN) a Medzinárodná federácia nadácií pre ochorenie obličiek (IFKF).

Druhý marcový štvrtok sa stal príležitosťou pre postihnutých chronickým ochorením obličiek, ale aj pre zdravotníkov a politikov, aby upozorňovali zdravú verejnosť, že ochorenia obličiek predstavujú problém verejného zdravotníctva.

Obličky sú párový orgán v tvare fazule. Každá oblička sa skladá z približne milióna nefrónov, mikroskopických filtrov. Zdravé obličky zabezpečujú dôležité funkcie: odstraňujú odpadové látky z krvi do moču a regulujú množstvo vody a minerálnych látok, ktoré sa z tela odstráni a koľko ostane v organizme na zaistenie jeho normálneho fungovania. Obličky produkujú hormóny, ktoré regulujú krvný tlak, i ďalšie látky. Od správnej funkcie obličiek závisia ďalšie orgány ľudského tela.