Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku vznikne Národná transplantačná organizácia

Na snímke prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

NTO bude okrem iného vydávať písomný súhlas, nevyhnutný pre poskytovateľov, ktorí vykonávajú vývoz tkanív a buniek mimo územia Slovenska.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Na Slovensku vznikne Národná transplantačná organizácia (NTO). Má to byť koordinačný článok vo všetkých procesoch transplantácií s presne stanovenými úlohami a povereniami. NTO bude okrem iného vydávať písomný súhlas, nevyhnutný pre poskytovateľov, ktorí vykonávajú vývoz tkanív a buniek mimo územia Slovenska. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Novela dala zriaďovaciu kompetenciu NTO ministerstvu zdravotníctva.

Pôjde o samostatnú príspevkovú organizáciu, ktorá bude vykonávať aj podnikateľskú činnosť ako pracovisko spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek. Organizácia by sa mala stať koordinátorom aj smerom mimo územia Slovenska. Podľa novej právnej normy bude možné orgány, tkanivá alebo bunky ponúknuť v zahraničí iba v tom prípade, že na Slovensku nebude vhodný príjemca. Podmienkou na vývoz tkaniva alebo bunky bude zároveň nielen povolenie ministerstva zdravotníctva, ale aj deklarovateľnosť, že tkanivo sa použije priamo pre pacienta.

Návrh na zmenu prichádza niekoľko mesiacov po tom, ako sa objavili informácie, že tkanivá odobraté z tiel niektorých zomretých Slovákov, končili v zahraničí. Novela presne vymedzuje podmienky na vývoz buniek a tkanív. Písomná žiadosť bude musieť obsahovať názov krajiny, kam vyvážaný materiál smeruje, údaje o osobe alebo zariadení, ktoré tkanivo alebo bunku dostane, a vyhlásenie o tom, že tento materiál nie je potrebný na území SR.