Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Náklady krajských nemocníc rastú geometricky, TSK sa ich chce zbaviť

V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach Foto: TASR/Remiáš

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa aj naďalej chce zbaviť nemocníc v Považskej Bystrici, Myjave a Bojniciach a vrátiť ich späť štátu.

Trenčín 4. novembra (TASR) – Bez systémových zmien v zdravotníctve dosiahne strata troch nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) tento rok sumu 5,5 až šesť miliónov eur.



Myslí si to riaditeľ NsP v Prievidzi a poslanec TSK Ladislav Gerlich. TSK sa aj naďalej chce zbaviť nemocníc v Považskej Bystrici, Myjave a Bojniciach a vrátiť ich späť štátu.

„Je to systémový problém. Prijali sa legislatívne úpravy minimálnych mzdových nárokov zdravotníckych profesionálov a systém odmeňovania dvíha náklady nemocníc geometrickým radom. Ako k 30. júnu mala NsP Prievidza stratu 640.000 eur, za ďalší štvrťrok to už bolo 1,3 milióna a výhľad do konca roka bude 2,8 milióna eur,“ povedal Gerlich.

Podľa predsedu TSK Pavla Sedláčka, kraj stále prevádzkuje verejné nemocnice, ani ich neprenajal, ani ich nepredal. „Štát by mal oddlžiť aj tieto nemocnice, čo je politické rozhodnutie. Je tiež potrebné napriamiť systém financovania výkonov tak, aby neboli stratové a aby ich bol dostatočný objem. Do toho vstupujú ceny pohonných látok, energií, každoročná inflácia a pokiaľ viem, ceny výkonov sa zásadným spôsobom nevalorizovali,“ priblížil Sedláček s tým, že TSK pracuje na materiáli, ktorý predloží slovenskej vláde.

Ako dodal, nemocnice robia racionalizačné opatrenia, v Považskej Bystrici, v rámci nich už prepustili 57 zamestnancov. Samotná redukcia počtu pracovníkov však podľa neho problém nerieši, pretože bez určitého počtu ľudí by sa nedala zabezpečiť nepretržitá prevádzka nemocníc.

„Pripravovaná zmena zákona počíta s tým, že nemocniciam by vydávalo povolenie ministerstvo zdravotníctva, teda stratili by sme (TSK – pozn. TASR) posledný nástroj, ako udržať štruktúru nemocníc. Opäť ponúkneme nemocnice späť štátu. Ak ten bude vydávať povolenia, nech je aj zriaďovateľom,“ uzavrel Sedláček.