Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NEBEZPEČNÁ KOZMETIKA: Peelingový krém z Rakúska obsahuje patogény

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o peelingový krém, krém na ruky a pleťový gél. "Môžu sa nachádzať aj na Slovensku," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Na snímke peelingový krém Naturschön Peelingmaske Peel-off mask (značka: dm alverde), v sklenej hnedej nádobke objemu 100 ml z Rakúska, obsahuje patogénny mikroorganizmus Pseudomonas aeruginosa. Foto: TASR - Úrad verejného zdravotníctva

V inom výrobku sa zase nachádza zmes konzervačných látok, ktorá u citlivých používateľov môže spôsobiť alergickú reakciu.

Bratislava 9. januára (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o peelingový krém, krém na ruky a pleťový gél. "Môžu sa nachádzať aj na Slovensku," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Peelingový krém Naturschön Peelingmaske Peel-off mask (značka: dm alverde), v sklenej hnedej nádobke objemu 100 ml z Rakúska, obsahuje patogénny mikroorganizmus Pseudomonas aeruginosa.

ÚVZ varuje aj pred krémom na ruky Crema Mani dermoprotettiv (značka Envie) v bielej tube s objemom 100 ml z Talianska. V tomto nezmývateľnom výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone, pričom u citlivých používateľov môže spôsobiť alergickú reakciu.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR varuje pred nebezpečnou kozmetikou. Ide o peelingový krém, krém na ruky a pleťový gél. "Môžu sa nachádzať aj na Slovensku," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas. ÚVZ varuje aj pred krémom na ruky Crema Mani dermoprotettiv (značka Envie) v bielej tube s objemom 100 ml z Talianska (na snímke). V tomto nezmývateľnom výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone, pričom u citlivých používateľov môže spôsobiť alergickú reakciu.
Foto: TASR - Úrad verejného zdravotníctva

Tretím produktom je pleťový gél Lift gel activateur (značka NEWA) od neznámeho výrobcu z Izraela. Ide o tubu s gélom, ktorá sa predáva samostatne alebo s elektrickým prístrojom na spevnenie pokožky. Výrobok obsahuje látku N-nitrosodiethanolamine.

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolóri v Nemecku, Estónsku a Francúzsku.