Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Všetky fakultné nemocnice vraj majú problém so službami lekárov

Foto: TASR/AP

Lekárski odborári vyčítajú rezortu, že im doteraz nepredstavilo komplexné riešenie v súvislosti s nadčasmi lekárov v nemocniciach.

Bratislava 24. marca (TASR) - Lekárski odborári nie sú spokojní s tým, ako sa rieši otázka nadčasov lekárov v slovenských nemocniciach a vyčítajú ministerstvu zdravotníctva, že im doteraz nepredstavilo komplexné riešenie. "Takmer všetky fakultné nemocnice nemajú vyriešený problém zabezpečenia služieb. A aj tie, ktoré to majú 'vyriešené', tak u nich ide vyslovene len o zdanlivé riešenie," povedal pre TASR šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

"My nemáme termín, do ktorého by sme mali čakať. Problém je, že slúžiacim lekárom sa v nemocniciach míňajú zákonom stanovené limity na služby. V najbližších týždňoch sa limity vyčerpajú," uviedol Visolajský s tým, že čo bude potom, nevie. Odbory poukazujú, že sa na lekárov v nemocniciach vytvára pre nadčasy tlak. Za príklad dávajú situáciu v bratislavskej nemocnici na Kramároch, kde podľa denníka Sme hrozí pre nedohodu presúvanie pacientov do iných nemocníc.

Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petry Stano Maťašovskej, pod ktorú spadá päť nemocníc, problém je so službami iba v Nemocnici akademika L. Dérera na Kramároch. Vo všetkých ostatných zariadeniach sú podľa jej slov nadčasy už zabezpečené v zmysle Zákonníka práce.

V bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou dohody o vykonaní práce nadčas podpísalo 91 percent lekárov. "S týmto počtom podpísaných dohôd vieme na všetkých pracoviskách našej nemocnice zabezpečiť nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez nutnosti organizačnej zmeny systému služieb do konca kalendárneho roka," vysvetlila pre TASR hovorkyňa zariadenia Dana Kamenická.

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) nemajú dohodu o nadčasoch so štvrtinou lekárov. "UNLP Košice má aktuálne podpísané dohody o pohotovostných službách so 75 percentami lekárov na dobu neurčitú," priblížila pre TASR hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová.

V banskobystrickej fakultnej nemocnici s poliklinikou súhlasilo s dohodou o nadčasoch 97 percent lekárov. "So zvyšnými troma percentami lekárov sme už dospeli k ústnej dohode, je teda reálny predpoklad, že v najbližšom čase budeme mať podpísané dohody so všetkými lekármi. Dohody máme uzavreté na dobu neurčitú, s mesačnou výpovednou lehotou," skonštatovala pre TASR Ružena Maťašeje z referátu internej a externej komunikácie nemocnice.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici má podľa svojho riaditeľa Jána Noska podpísanú dohodu na pohotovostné služby so všetkými lekármi, ktorých sa výkon pohotovostnej služby týka.

Rovnaká situácia má byť aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. "Naši zamestnanci, ako aj zástupcovia zamestnancov, sa rozhodli aj naďalej zabezpečovať proces poskytovania zdravotnej starostlivosti v rozsahu 7/24 so zachovaním pôvodných pracovných režimov na všetkých pracovných pozíciách," doplnila hovorkyňa Renáta Cenková.

V nitrianskej fakultnej nemocnici podpísalo dohodu o vykonaní práce nadčas a dohodu o vykonaní pracovnej pohotovosti 223 lekárov. "To predstavuje z celkového počtu lekárov 98,3 percenta," ozrejmil pre TASR riaditeľ nemocnice Jozef Valocký.