Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nové urgenty majú byť v 44 nemocniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ústavná pohotovostná starostlivosť sa má po novom poskytovať na urgentných príjmoch prvého a druhého typu, v niektorých nemocniciach ostane fungovať ústavná pohotovostná služba tak ako v súčasnosti.

Bratislava 10. januára (TASR) – V novej pevnej sieti urgentných príjmov má byť 44 nemocníc, v ktorých bude urgent prvého alebo druhého typu. Schválila to v stredu vláda SR.

Urgenty druhého typu sú od tohto roka naplánované v desiatich nemocniciach, podmienečne – do decembra 2018, tam rezort zdravotníctva zaradil aj Prešovskú fakultnú nemocnicu. Prvý typ urgentov sa týka 34 nemocníc. "Účinnosť tohto nariadenia je od polovice januára," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

Oproti pôvodnému plánu ministerstva došlo v návrhu k zmenám. Do pevnej siete rezort zdravotníctva po novom zaradil aj Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku (urgent prvého typu). Do tejto siete sa napriek snahe nepodarilo dostať Nemocnicu s poliklinikou Revúca, n.o.

Urgent druhého typu má byť podľa návrhu v bratislavskej nemocnici na Kramároch, ktorá má časom svoju činnosť ukončiť. Minister zdravotníctva Drucker ale nedávno povedal, "že takýto urgent sa tam zatiaľ stavať nebude".

Pôvodne totiž rezort avizoval, že urgent druhého typu bude v bratislavskej ružinovskej nemocnici, ktorá je v návrhu zaradená medzi urgenty prvého typu. Drucker vysvetlil, že komplexnejší urgent druhého typu na Kramároch rezort definoval z dôvodu prítomnosti neurochirurgie, ktorá v Ružinove v súčasnosti chýba. "Cieľom ale je, aby bol nakoniec urgent druhého typu v ružinovskej nemocnici," povedal.

Na urgenty prvého a druhého typu budú zdravotné poisťovne platiť mesačné paušály. Rezort zdravotníctva si od toho sľubuje ich modernizáciu aj lepšie fungovanie. "Pri zaraďovaní do siete sme rozhodovali na základe presne určených kritérií, od pôrodnosti, počtu chirurgických zákrokov za rok či vyťaženosť ústavnej pohotovostnej služby," povedal Drucker s tým, že ten, kto sa do siete nedostal, bol veľmi vzdialený od stanovených kritérií.

Ústavná pohotovostná starostlivosť sa má po novom poskytovať na urgentných príjmoch prvého a druhého typu, v niektorých nemocniciach ostane fungovať ústavná pohotovostná služba tak ako v súčasnosti. Na urgentoch druhého typu bude pracovať viac lekárov ako na prvom type.

Urgentné príjmy, ktoré sa nedostali do novej pevnej siete, môžu podľa Druckera fungovať aj naďalej. "Pre tých, ktorí sa nenachádzajú v sieti urgentných príjmov, sa nič nemení na tom systéme, ako bol doteraz. Môžu prevádzkovať urgentný príjem, ak budú mať dostatočný počet pacientov a získajú zdroje z výkonov, nie je v tom problém," vysvetlil. Zdravotné poisťovne sú povinné preplácať neodkladnú zdravotnú starostlivosť.