Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NR SR: Výmenné lístky u lekárov sa majú obnoviť

Výmenný l ístok na vyšetrenie u gynekológa pacientky nebudú potrebovať. Foto: TASR/Svätopluk Písecký

Výmenný lístok nebude potrebný k očnému lekárovi, psychiatrovi, gynekológovi, kožnému lekárovi a stomatológovi. Výmenné lístky sa zrušili v apríli 2011, obnoviť by sa mohli presne po dvoch rokoch.

Bratislava 29. januára (TASR) - Výmenné lístky od všeobecného lekára k špecialistom by sa mohli obnoviť.

Parlamentný zdravotnícky výbor dnes odobril pozmeňujúci návrh poslanca Ladislava Andreánskeho (Smer-SD) k vládnej novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý hovorí o opätovnom zavedení odporúčaní od všeobecného lekára s niekoľkými výnimkami.

Potrebu tzv. výmenných lístkov zdôvodňuje Andreánsky zvyšovaním kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. "Úplná a komplexná zdravotná dokumentácia vedená všeobecným lekárom pacienta je predpokladom k správnej indikácii vyšetrení aj liekov. Zamedzuje sa kontraindikáciám pri užívaní liekov a duplicite vyšetrení," píše sa v návrhu. Výmenný lístok nebude potrebný k očnému lekárovi, psychiatrovi, gynekológovi, kožnému lekárovi a stomatológovi.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD)zavedenie výmenných lístkov podporuje, ako tvrdí, všeobecný lekár musí mať komplexnú informáciu o pacientovi. "Chceme, aby bol systém postavený na manažovaní pacientov všeobecnými lekármi," povedala. Exminister zdravotníctva a poslanec Ivan Uhliarik (KDH) a poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) označujú znovuzavedenie tejto povinnosti za šikanu, Zvolenská to však odmieta. Poukázala, že niektorí pacienti sú bezradní a "pobehujú" v systéme.

Výmenné lístky
Výmenné lístky sa zrušili v apríli 2011, obnoviť by sa mohli presne po dvoch rokoch. Povinnosť priniesť na vyšetrenie u špecialistu výmenný lístok stanovila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platila od začiatku roka 2008. Výnimkou bola iba návšteva gynekológa a zubára, ktorá sa neskôr rozšírila aj na psychiatrov a očných lekárov. Ak nemal pacient odporúčanie od praktického lekára, odborný lekár ho nemusel vyšetriť. Výnimkou boli len akútne stavy ohrozujúce život.
"Nerozumiem tomu, prečo sú potrebné výmenné lístky, nerozumiem, prečo keď pacient potrebuje ísť na ušné, má najprv ísť pre výmenný lístok," skonštatoval Novotný. Lístky považuje nielen za šikanovanie pacientov, ale aj všeobecných lekárov. Návrhu tiež vyčíta, že všeobecní lekári aj tak nemusia dostať spätnú informáciu.

Za šikanu považuje výmenné lístky aj bývalý šéf rezortu Uhliarik, ktorý ich zrušil. Tvrdí, že povedú k zhoršeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti a považuje ich za krok späť.