Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bábätká budú môcť v Bratislave operovať na lôžku, na ktorom sa liečia

Na snímke zástupkyňa prednostky Neonatologickej kliniky intenzívnej medicíny LF UK a NÚDCH Dana Dolníková počas otvorenia novej Jednotky intenzívnej a operačnej starostlivosti na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny v Národnom ústave detských chorôb 18. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Pre minimálnu manipuláciu s novorodencom očakávajú lekári zníženie komplikácií o 30 percent.

Bratislava 18. januára (TASR) - Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) avizuje novinky v novorodeneckej chirurgii. V nemocnici otvorili operačnú sálu pre novorodencov priamo na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny (NKIM), ktorá je napojená na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Podľa lekárov to znamená, že predčasne narodené či kriticky choré bábätká budú môcť operovať rovno na lôžku, na ktorom sa aj liečia. Nebudú ich musieť už viac prenášať na operačnú sálu mimo kliniky.

"Lekári tak nestrácajú čas, zjednodušene povedané, všetka diagnostika a liečba vrátane operácií príde za nimi," povedal vo štvrtok na tlačovej konferencii generálny riaditeľ NÚDCH Ladislav Kužela.

Tento krok má dôležité opodstatnenie, je to bežné aj v zahraničí, upozornili lekári. "Aj minimálne tlakové výkyvy počas transportu môžu totiž u takýchto detí spôsobiť krvácanie do mozgu a iné vážne komplikácie," povedala primárka NKIM Dana Dolníková s tým, že pre minimálnu manipuláciu s novorodencom očakávajú lekári zníženie komplikácií o 30 percent.



Kriticky choré a predčasne narodené deti musia lekári najčastejšie operovať pre brušné komplikácie. Ročne ide asi o stovku takýchto pacientov. Na NKIM sa ročne starajú o viac ako 500 patologických novorodencov, polovica z nich potrebuje liečbu na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Mnoho z týchto detí k nám prichádza na riešenie vrodených vývojových chýb v období veľmi náročnej adaptácie na postnatálny život," dodala Dolníková.

Celková investícia do projektu sa pohybuje v sume asi 350.000 eur. Časť bola financovaná z peňazí od ministerstva zdravotníctva a časť z občianskeho združenia Krehké deti.