Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Občianske preukazy by sa mohli spojiť s preukazmi poistenca

Foto: TASR/Martin Baumann

Poistenci by od zdravotných poisťovní mali do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom.

Bratislava 24. februára (TASR) - Občianske preukazy by sa v budúcnosti mohli možno spojiť s preukazmi poistencami, ktoré by pre potreby elektronizácie zdravotníctva mali mať časom elektronické čipy. O takejto možnosti by podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej mali rokovať rezorty zdravotníctva, financií a vnútra. Občianske preukazy sa už s čipmi vydávajú v súčasnosti.

"Znova preskúmame, či je možné nejakým spôsobom spojiť vydávanie občianskych preukazov s elektronickým identifikátorom, naším prístupom do eHealth," povedala šéfka rezortu zdravotníctva pre TASR. Súčasný projekt elektronizácie zdravotníctva ráta s vlastnou zdravotnou kartičkou, ale ako poukázala Zvolenská, dôležité je, aby bol projekt čo najefektívnejší, preto sa bude ešte skúmať možnosť zjednotenia preukazov.

V informatizácii vidí Zvolenská budúcnosť zdravotníctva a myslí si, že jej zavádzanie by sa už nemalo odkladať. Vláda počas týždňa schválila návrh zákona o Národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS), čo šéfka rezortu považuje za rozhranie v rámci projektu, ktorého realizácia sa už viackrát posúvala.


Prípravná fáza


"Doteraz to bola viac-menej taká prípravná fáza. Stále hovorím, že eHealth nie je informatický projekt, je to projekt spoločenský, pretože hovorí o združovaní dát a ich použití, a to sú dáta veľmi citlivé a práve teraz, táto legislatívna zmena nám otvára legislatívny priestor na už skutočne realizačnú fázu. Pevne verím, že niet dôvodu na nejaké odklady." skonštatovala Zvolenská.

Právna norma vytvára základný legislatívny rámec pre informatizáciu. Poistenci by od zdravotných poisťovní mali do konca roku 2015 dostať preukaz s elektronickým čipom. To má umožniť elektronickú identifikáciu občana. Návrh zákona okrem definovania NZIS zavádza pojmy ako elektronická zdravotná knižka, pacientsky sumár či elektronický zdravotný záznam. Zavádza tiež Elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka a spomínaný Elektronický preukaz poistenca. Vytvára tiež predpoklady na elektronické predpisovanie liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín.