Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Očnú prevenciu netreba podceňovať, môže ochrániť pred slepotou

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podpora očných vyšetrení a edukácia sú cieľom kampane Klinika očnej prevencie.

Bratislava 21. mája (TASR) - Oslabenie zraku, rozostrenie videnia, či horšiu farebnú citlivosť by nemali ľudia podceňovať a mali by navštíviť lekára, čím sa môžu vyhnúť trvalému ohrozeniu zraku.

Môže ísť o vekom podmienenú degenerácia makuly, keď dochádza k poškodeniu buniek na sietnici oka v dôsledku stresu, znečisteného životného prostredia, nesprávnej výživy, fajčenia a genetickej predispozície. Ak sa však ochorenie podchytí včas, môže sa zrak pacienta dostať do pôvodnej formy.

"Podobne ako pri iných ochoreniach, aj pri degenerácii makuly platí, že prevencia je najlepšou zbraňou. Naše poznatky o rôznych ochoreniach sú často prekvapujúce, no žiaľ, prevencii sa neustále vyhýbame," skonštatovala dnes ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Verí, že raz sa aj na Slovensku budeme môcť pochváliť vysokou účasťou na preventívnych prehliadkach nielen u všeobecných lekárov, ale aj u špecialistov.

Podpora očných vyšetrení a edukácia sú cieľom kampane Klinika očnej prevencie, ktorá dnes zaparkovala aj pri budove ministerstva zdravotníctva. V mobilnej klinike sa vyšetrujú základné očné komplikácie súvisiace s vekom, vyšetrenie je prednostne určené starším ľuďom, pretože najviac problémov s degeneratívnymi ochoreniami očí sa objavuje po 55. roku života.

Klinika zároveň zbiera podklady pre prvý epidemiologický prieskum na Slovensku, ktorého výsledkom sú dáta o výskyte ochorenia vekom podmienenej degenerácie makuly na Slovensku. "Práve aktívny záchyt pacientov a najmä prevencia môžu prispieť k zníženiu počtu Slovákov s praktickou slepotou," doplnila Zvolenská. Z viac ako 2300 vyhodnotených záujemcov, ktorí absolvovali vyšetrenie zraku v mobilnej očnej klinike, trpí vekom podmienenou makulopatiou každý štrnásty z nich.

Klinika očnej prevencie putovala po Slovensku už aj vlani na jar, pričom sa podarilo zmerať takmer 4000 ľudí a odhaliť viac ako 200 nových prípadov vekom podmienenej degenerácie makuly. Tá je celosvetovo treťou najčastejšou príčinou slepoty, v industrializovaných krajinách figuruje dokonca na prvom mieste.