Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odkaz štátnych nemocníc lekárom: Niektorí zarábate viac ako riaditelia

Ilustračné foto Foto: TASR

Lekárske odbory tvrdia, že ak by verejné obstarávania v nemocniciach prebiehali štandardne, mohlo by sa ročne ušetriť až 36 miliónov eur a bolo by aj na tretiu vlnu zvyšovania platov lekárov.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Asociácia fakultných nemocníc SR protestuje proti vyhláseniu lekárskych odborárov, ktorí tvrdia, že keby verejné obstarávania v nemocniciach prebiehali štandardne, ušetrili by sa milióny eur a bolo by aj na ďalšie zvyšovanie platov lekárov.

"Vyzývame Lekárske odborové združenie (LOZ), aby okamžite prestalo ohovárať riaditeľov univerzitných a fakultných nemocníc," uviedol prezident asociácie Jozef Valocký.

Poukázal na to, že nemocnice dodržiavajú legislatívu aj v situácii, keď niektoré dávajú na mzdy sto percent svojich príjmov zo zdravotných poisťovní. "Pripomíname lekárom z LOZ, že tento stav je neúnosný," skonštatoval Valocký s tým, že pokiaľ bude pokračovať, tak nielen lekári nebudú mať kde robiť, ale bude aj problém s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Šéfovi odborov Petrovi Visolajskému zároveň odkázal, že keby mal vlastnú firmu, kde by všetko dával na mzdy zamestnancov, nevydržal by ani mesiac.

Asociácia poukázala na to, že ďalšie zvýšenie miezd žiadajú lekári, ktorí zarábajú viac ako riaditelia. "My, riaditelia, podľa nich zlodeji, sme v našich nemocničných rebríčkoch jednotlivých platov aj na viac ako 50. mieste vo výške výplaty, ktorú dostaneme. Pred nami sú s omnoho vyššími platmi práve lekári z LOZ, a to pri štandardnom dodržiavaní Zákonníka práce a odslúžení v priemere piatich služieb," podotkol Valocký.

LOZ tvrdí, že ak by verejné obstarávania v nemocniciach prebiehali štandardne, mohlo by sa ročne ušetriť až 36 miliónov eur a bolo by aj na tretiu vlnu zvyšovania platov lekárov. Ministerka Zvolenská nedávno uviedla, že na zvýšenie platov lekárov od 1. januára 2013 nie sú peniaze. Podľa jej slov prvé dve etapy zvyšovania miezd lekárov predstavovali zvýšené náklady vo výške 33 miliónov eur a tretia vlna by dosahovala náklady okolo 40 miliónov eur, na ktoré chýba finančné krytie.