Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Oxfam: Epidémiu cholery v Jemene ešte zhorší obdobie dažďov

Ľudia sú liečení v nemocnici na podozrenie na nákazu cholery v jemenskom meste Saná, archívne foto. Foto: TASR/AP

Už teraz je pritom najvážnejšou od vypuknutia epidémie tohto ochorenia na Haiti v roku 2010.

Káhira 21. júla (TASR) - Epidémia cholery v Jemene sa pravdepodobne ešte zhorší v čase nadchádzajúceho obdobia dažďov, varovala dnes mimovládna organizácia Oxfam. Už teraz je pritom najvážnejšou od vypuknutia epidémie tohto ochorenia na Haiti v roku 2010.

Mimovládna organizácia so sídlom v Británii podľa agentúry AP uviedla, že epidémia cholery v Jemene je v súčasnosti najhoršia, aká bola zaznamenaná v priebehu jedného roka v jednej krajine.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že týmto ochorením sa podľa odhadov v Jemene nakazilo už 370.000 ľudí a od 27. apríla tam chorela zapríčinila vyše 1800 úmrtí.

Oxfam v tejto súvislosti varoval, že šírenie cholery ešte urýchli obdobie dažďov, ktoré v Jemene trvá od júla do septembra.

"Cholera sa nekontrolovane rozšírila po krajine, ktorá je už teraz na kolenách po dvoch rokoch vojny a balansuje na pokraji hladomoru," upozornil riaditeľ Oxfamu pre humanitárne záležitosti Nigel Timmins, ktorý sa práve vrátil z návštevy Jemenu, aby sa oboznámil s tamojšou situáciou.