Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti vlani na doplatkoch za lieky zaplatili takmer 150 mil. eur

Foto: TASR/Milan Kapusta

Vlani sa vydalo celkovo 108 miliónov balení liekov, čo je o päť percent menej ako v roku 2011.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Slovenskí pacienti zaplatili vlani podľa analýzy ministerstva zdravotníctva na doplatkoch za lieky 149 miliónov eur, čo je o 26 miliónov menej ako rok predtým. Vlani sa vydalo celkovo 108 miliónov balení liekov, čo je o päť percent menej ako v roku 2011.

"Rovnako sa nám efektívnymi nástrojmi podarilo znížiť priemernú cenu za jedno balenie lieku z pôvodných 10,71 eur na 10,60 eur," povedal šéf sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva Adam Hlôška. Pokles bol na strane doplatku pacienta.

"Prax hovorí jasne. Pacienti chcú byť liečení tou najmodernejšou farmakoterapiou, no za lieky nie sú ochotní doplácať vôbec, prípadne doplácať len minimum," skonštatoval Hlôška.

Zmeny v liekovej politike podľa ministerstva priniesli dobré správy aj pre zdravotné poisťovne, ktoré časť ceny liekov preplácajú. Kým v roku 2011 sa úhrady zdravotných poisťovní za lieky pohybovali vo výške viac ako 1,052 miliardy eur, vlani tieto výdavky dosiahli 1,004 miliardy eur. "Zdravotné poisťovne týmto spôsobom ušetrili takmer 50 miliónov eur," dodal Hlôška.

Najviac peňazí vynaložili poisťovne vlani na lieky pre onkologických pacientov.