Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti majú svoje práva, málokedy ich však poznajú

Pacienti by mali poznať svoje práva Ilustračné foto: TASR/Vladimír Benko

Pacienti na Slovensku majú ešte zaužívané zvyky z minulosti, v rámci ktorých často akceptujú nie vždy propacientsky prístup lekára, či zariadenia.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Slovenský pacient si podľa Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) málokedy uvedomuje svoje práva, hoci úroveň ich dodržiavania patrí na Slovensku medzi najvyššie v Európe. Pri príležitosti dnešného siedmeho výročia Európskeho dňa práv pacientov preto vyzýva aj verejné inštitúcie na aktívnejší prístup k osvete širokej verejnosti na túto tému.

"V diskusii o úlohách inštitúcií v reforme zdravotníctva sa zabúda na úlohu toho najvýznamnejšieho v tomto procese, a tým je pacient. Práve on môže a mal by, ak bude poznať svoje práva, zvýšiť tlak priamo na lekárov, či zariadenia," povedala prezidentka AOPP Eva Madajová. Upozornila, že pacienti na Slovensku majú ešte zaužívané zvyky z minulosti, v rámci ktorých často akceptujú nie vždy propacientsky prístup lekára, či zariadenia.

Zlepšenie vnímania práv pacientmi je podľa Madajovej spôsob, akým zachovať pomerne vysokú úroveň ich dodržiavania v SR. "V roku 2011 sme sa umiestnili na treťom mieste, toto sa však môže zmeniť, keďže celá Európa začína čoraz viac tlačiť na budovanie povedomia o právach pacientov," poznamenala.

Asociácia je členom európskeho pacientskeho fóra prostredníctvom ktorého sa majú slovenské organizácie možnosť vyjadrovať sa k európskej legislatíve v oblasti práv pacientov. "Aj preto sme spustili v spolupráci s fórom program na budovanie kapacít pacientskych organizácií na Slovensku," priblížila Madajová. Dodala, že práve k podobným aktivitám by sa mali pripojiť aj slovenské verejné inštitúcie.