Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet neodôvodnených PN vlani výrazne stúpol

Za 12 mesiacov sa tak vďaka kontrolám podarilo ušetriť hodnotu asi 21 miliónov eur.

Bratislava 5. februára (TASR) - Počet neodôvodnených prípadov čerpania dočasnej práceneschopnosti (PN) v minulom roku výrazne stúpol. Informovala dnes o tom Sociálna poisťovňa (SP), ktorá v roku 2012 skontrolovala celkom 740.915 ľudí na PN-ke. Na jej odporúčanie následne ošetrujúci lekári ukončili dočasnú PN 56.678 poistencom. V roku 2011 tak pritom skončilo len 15.053 skontrolovaných prípadov. "V porovnaní s rokom 2011 je to výrazný nárast," konštatuje SP na svojom webe.

Zvýšenie kontrolnej činnosti prináša úsporu finančných prostriedkov základného fondu nemocenského poistenia. Priemerná výška nemocenskej dávky na jedného poberateľa za jeden deň je zhruba 7,42 eura, pričom priemerná dĺžka jedného prípadu dočasnej PN bola vlani 50,69 dňa. Za 12 mesiacov sa tak vďaka kontrolám podarilo ušetriť hodnotu asi 21 miliónov eur.

"Zvýšená kontrolná činnosť SP je výsledkom intenzívnejšej spolupráce posudkových lekárov s ošetrujúcimi lekármi pri kontrole posudzovania spôsobilosti na prácu, rovnako aj zvýšenej efektivity vykonávaných kontrol a skrátenia intervalov ich konania v rámci samotnej lekárskej posudkovej činnosti SP," dodala poisťovňa.