Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nový klub ponúka pomoc pacientom trpiacim rakovinou hrubého čreva

Maketa hrubého čreva Foto: TASR/Jozef Ďurník

Slovensko je v Európe na druhom mieste vo výskyte rakoviny hrubého čreva a konečníka. Prvé miesto patrí Českej republike.

Bratislava 27. marca (TASR) - Pacientom trpiacim rakovinou hrubého čreva a konečníka ponúka pomocnú ruku nový klub podpory, ktorý zriadilo Občianske združenie (OZ) europacolon Slovensko v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave.

V minulých rokoch sa OZ venovalo najmä prevencii a šíreniu povedomia o tomto zhubnom ochorení, možnosti prevencie a včasnej diagnostiky. Tento rok sa rozhodlo zamerať pozornosť na potreby pacientov s rakovinou hrubého čreva. "Zistili sme, že aj pacienti, ktorí už rakovinou hrubého čreva a konečníka trpia, by uvítali našu pomoc," uviedla prezidentka združenia Jana Pifflová Španková. Po oznámení diagnózy je podľa nej pre pacientov ťažké vyrovnať sa s novou situáciou. "Nie sú si istí, na koho sa môžu obrátiť s obavami a problémami, na čo majú ako pacienti nárok, ako vlastne bude prebiehať ich liečba a často sa potrebujú len porozprávať s niekým, kto toto všetko zažil na vlastnej koži," doplnila. Europacolon Klub podpory pacientom spúšťa pri príležitosti Mesiaca osvety o kolorektálnom karcinóme.

Prvý bratislavský klub pacienti nájdu vo foyer rádioterapeutického pavilónu NOÚ. Do konca marca tam dobrovoľníci z OZ pre pacientov budú každý deň. Od začiatku apríla bude klub otvorený v utorok a štvrtok od 10.00 do 13.00 h. "Raz týždenne je tam lekár odborník od 8.00 do 10.00 h. Operatívne podľa záujmu pridáme poradne lekára," informovala prezidentka združenia. Cieľom bratislavského klubu je vytvoriť vzájomný živý kontakt, ponúknuť chýbajúce informácie, spolupatričnosť, ako aj zaujímavý program, na ktorom nebudú pacienti hendikepovaní svojím ochorením.

Kluby by OZ chcelo rozšíriť aj do ďalších regiónov Slovenska. Pacienti sa do klubu podpory môžu zapojiť prostredníctvom bezplatnej infolinky 0800 800 183 alebo prostredníctvom mailového kontaktu uverejneného na www.europacolon.sk.

OZ europacolon Slovensko v súčasnosti pripravuje a kontinuálne školí podporný tím dobrovoľníkov, ktorí budú pacientom v kluboch podpory pomáhať.

Podľa Špankovej ročne na Slovensku pribudne 3500 novodiagnostikovaných pacientov, asi polovica z tohto počtu na ochoreniu ročne podľahne. "Bohužiaľ, sme v Európe za Českou republikou na druhom mieste vo výskyte tejto rakoviny," podčiarkla.