Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pandemická vakcína sa v SR vyrábať nebude, nový projekt nepredložia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva navrhlo zrušiť úlohu, v ktorej ho vláda zaviazala predložiť jej návrh nového projektu na zabezpečenie SR na pandémiu chrípky výrobou vakcíny.

Bratislava 21. marca (TASR) - Na Slovensku sa nebude vyrábať vakcína pre prípad pandémie chrípky. Dôvodom má byť ekonomická kríza. Ministerstvo zdravotníctva navrhlo zrušiť úlohu, v ktorej ho vláda zaviazala predložiť jej návrh nového projektu na zabezpečenie SR na pandémiu chrípky výrobou vakcíny. Pôvodne malo ministerstvo návrh predstaviť do konca januára.

Nový projekt by zabezpečoval výrobu pandemickej vakcíny na území SR, ktorá by bola, pokiaľ ide o výstavbu, prevádzkovanie aj samotnú výrobu pandemickej vakcíny v čase pandémie, plne hradená zo štátnej kasy. Celkové náklady na zabezpečenia výroby pandemickej vakcíny by podľa ministerstva predstavovali približne 21 miliónov eur.

K týmto nákladom by bolo nevyhnutné pripočítať všetky náklady spojené s výrobou, upozornilo ministerstvo. Ich výška by závisela od konkrétnej požiadavky. "V čase ekonomickej krízy tieto náklady predstavujú veľkú finančnú záťaž," odôvodnilo ministerstvo zrušenie úlohy.

Zabezpečenie Slovenska na pandémiu chrípky je úlohou, ktorou sa vláda SR zaoberá už od roku 2001. Virologický ústav Slovenskej akadémie vied a Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdia, že sebestačnosť Slovenska pri výrobe pandemických vakcín by bola výhodná. Výstavbu továrne na pandemické vakcíny v Malackách vlani zastavili. Ministerstvo malo preto spolu so Správou štátnych hmotných rezerv SR predložiť návrh nového projektu.